Adje, wie kent hem niet? De side kick van Paul de Leeuw die in Nederland een dankbaar publiek heeft gevonden met zijn optreden als randdebiel. Een spencer, een open hangende mond en een Brabants accent: meer is er niet nodig om lachers op je hand te krijgen.
Achter Adje gaat entertainer Arijan van Bavel schuil die Tilburg zover kreeg om 7,5 miljoen euro te steken in een nieuw theater. Zonder businessplan, de roem van de initiatiefnemer volstond. “Met Adje haalt Tilburg een publiekstrekker binnen met veel landelijke uitstraling. Dat biedt kansen voor stadspromotie en voor het aantrekken voor mediabedrijven”, aldus de wethouder. Over het programma van Adjes theater geen woord.
Cultuurhuizen worden beoordeeld op hun vermogen een rol te spelen in stadsontwikkeling en city marketing. Zo is in Maastricht een schaakspel ontstaan rond het nieuwe Van den Ende-theater en de cultuurcluster Timmerfabriek. En de plotse liefde die wethouder Jacobs er aan de dag legt voor Museum Spaans Gouvernement lijkt vooral een argument om de Winterland-kermis van het Vrijthof te weren.
Cultuur is een serieuze economische en politieke factor geworden. Het is verleidelijk om die positie toe te juichen, maar cultuur zou meer moeten zijn dan een instrument voor city branding. Neem het voornemen van Maastricht om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden. Hoeveel steden die deze titel voerden, hebben er na dat jubeljaar cultureel profijt van gehad? Hoe pak je dat aan? Mary Miller, directeur van Stavanger 2008, doet er in dit nummer haar zegje over.
Een stad wil tegenwoordig een merk zijn. Bekend voorbeeld is Bilbao dat zich met spectaculaire architectuur van Gehry, Foster en Calatrava ontworstelde aan de sociaal-economische malaise. Ook bij ons is Santiago Calatrava geen onbekende meer, we staan in dit nummer stil bij zijn projecten in Luik en Maastricht.
Dat city marketing en inhoudelijk cultuurbeleid goed samengaan, laat Eindhoven zien met zijn Design Academy. Veel talenten die er zijn opgeleid, zitten in de expositie The Family of Form, waar Danielle Arets over bericht. Ook Venlo heeft zich aan het cultuurfront gemeld met twee nieuwe podia: Domani (in een voormalige kloosterkerk) en het plan voor het Nedinsco-museum.
Hoe de toekomst er in het verleden uitzag, beschrijft Cyrille Offermans in zijn herinneringen aan de Expo 1958 in Brussel. Hoe de toekomst er vijftig jaar later uitziet, laat architect Jo Coenen zien in zijn ontwerp voor een satellietstad bij Bangalore, India, die een miljoen mensen onderdak moet bieden.