Sinds 2005 is fotografe Barbara Debeuckelaere regelmatig in Palestina, de laatste keren in Hebron, op de door Israël bezette westelijke Jordaanoever.
Vorig najaar nam ze analoge camera’s mee voor de vrouwen van Hebron. Ze vroeg hen om er hun eigen land mee te fotograferen – wie zou dat beter kunnen dan zij?
Ze bracht de foto’s bijeen in het formidabele boek ‘Om Mother. Aan zes van de vrouwen vroeg Debeuckelare op te schrijven wat ’thuis’ voor hen betekent. Dit waren hun antwoorden.

‘Zuster, ons land heeft een kloppend hart, het houdt niet op met kloppen en het verdraagt het onverdraaglijke. Het bewaart de geheimen van heuvels en baarmoeders. Dit land dat ontspruit met stekels en palmen is ook het land dat een vrijheidsstrijder baart. Dit land, zuster, is een vrouw.’
Fadwa Tuqan

‘O mijn moederland, je bent als een in mijn hart gevestigd kasteel, als de hoop die door mijn aderen stroomt, oh mijn ziel en hart en slagader die door ons stroomt vanuit de klep in de ader. Mijn thuisland is het mooiste in mijn leven, het is onze eeuwige liefde waar we toe behoren tot onze dood, want het is het land dat ons omarmde sinds onze geboorte in het mooie Palestina.’
Hayam

‘Moederland is de plaats waar ik ben geboren en waar ik heb gewoond en ben opgegroeid, op haar land en onder haar hemel heb ik gegeten van haar goederen en gedronken van haar water, heb ik haar lucht ingeademd en werd ik beschermd door haar omhelzing. Moederland is als een moeder die voor ons zorgt zoals wij voor haar, het is de familie die ons zegent met haar warmte. Een familie zonder moederland heeft geen betekenis.’
Kawtar

‘Hebron is de stad van ontberingen en obstakels, de stad van de profeet Ibrahim Al-Khalil, de stad waar niemand honger lijdt. Deze stad is bezet door veel kolonisten die allemaal op zoek zijn naar haar vele rijkdommen. Maar de Palestijnse vrouw is er altijd geweest en zal er altijd zijn, ze is een standvastige berg die haar hoofd om geen enkele reden buigt.’
‘Om Wisam

‘Mijn thuisland, je leeft in mijn hart en mijn ziel, je bent mijn leven en mijn waardigheid, zonder jou ben ik niets waard. Mijn thuisland is de hele wereld voor mij, en alles wat ik bezit om mijn Palestijnse identiteit te bewijzen in dit land van verzet. Het is het leven en de lucht die we inademen, het is leven, hoop en tederheid.’
‘Om Emad

‘O mijn liefde waar mijn hart voor bonst, mijn geluk dat me blij maakt, als hoop die geplant is in mijn leven. Mijn ziel en mijn leven en mijn liefde is tot op de dag dat ik sterf, ik hou van mijn vaderland. Onze liefde voor Palestina is voor de eeuwigheid, ze vervaagt niet met het verstrijken van de dagen, ze blijft in ons zolang de olijfbomen in ons land blijven.’
‘Om Muntasser

Barbara Debeuckelaere, ‘Om (Mother). 30 euro. Het boek is verkrijgbaar via eriskayconnection.com De winst gaat naar de vrouwenactiviteiten van Youth Against Settlements in Tel Rumeida, Hebron.