Nadat hij in 1954 zijn collectie had verkocht aan een Londens archief raakten het werk van de Duitse fotograaf Emil Otto Hoppé (1878-1972) in de vergetelheid. In zijn hoogtijdagen was Hoppé, met zijn foto’s van arbeiders en hun bazen, industriële constructies en stadsgezichten, zijn tijd ver vooruit. Met Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Walker Evans en Edward Weston hoort hij tot de grote fotografen van de eerste helft van de twintigste eeuw.
De foto’s van Hoppé geven een indringend beeld van de standenmaatschappij van zijn tijd; als voormalig bankier kende hij de upper class maar al te goed. Ook de voortschrijdende industriële ontwikkeling volgde hij op de voet. In dat opzicht doen zijn foto’s denken aan het werk van Berd en Hilda Becher en Cas Oorthuys. Daarnaast maakt hij naam met zijn portretten van de groten der aarde.
Nadat Hoppé fotoboeken had gemaakt van Groot-Brittannië en de VS was het logisch dat hij naar zijn geboorteland ging voor een volgend project. Hij sprak de taal en had er zijn connecties. Ook deze foto van het ‘skelet’ van een Zeppelin in aanbouw laat het grafische van zijn werk goed zien. Door de figuur op de foto wordt duidelijk van welke enorme afmetingen zo’n vliegschip was. De houding waarin de man is gefotografeerd, maakt hem tot een grafisch ornament.
Emil Otto Hoppé rediscovered – photos 1912-1937. Meer dan 150 fotowerken, van 23 april t/m 21 augustus in het Gemeentemuseum Helmond. gemeentemuseumhelmond.nl