Kinderen gaan tijdens de coronacrisis op berenjacht in hun eigen buurt. Paul van der Steen zoekt ze in de wereld van kunst en cultuur.
In deze coronatijd regent het verwijzingen naar Anne Frank en haar dagboek. Neem de beroemde boom in de binnentuin van het Achterhuis waar ze op uitkeek.
Kees Ribbens, onderzoeker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, constateert op zijn blog een toename van foto’s uit lockdown-oorden met het uitzicht op een boom. Anderen proberen het gevoel van opsluiting onder woorden te brengen in dagboeken. De onderliggende gedachte: nu ook wij iets ergs meemaken, dient dat te worden vastgelegd.
Bronnen over het leven in normale tijden zijn een stuk lastiger te vinden. Hoogste tijd om het verhaal te vertellen van logeerbeer Roos. Die ging in de jaren 1998- 2016 maar liefst vijfhonderd keer met leerlingen van nutsbasisschool Burgst in Breda mee naar huis.
Van die vijfhonderd kijkjes achter de voordeur moesten ouders en kinderen dan een dagboek bijhouden, gezien door de ogen van Roos.
Een uniek tijdsbeeld, vond het Nederlands Dagboekarchief. Toen juf Gerdy Bouché van de Bredase school 65 werd, nam het archief de wederwaardigheden van de logeerbeer op in zijn collectie.
En Roos zelf? Die heeft samen met juf Gerdy afscheid genomen. Ze genieten nu samen van een welverdiend pensioen.
PAUL VAN DER STEEN