Van een theatertekst vertrekken doet hij niet. Eten is het uitgangspunt. En daarom moet theatermaker Peter De Bie telkens een nieuw genre uitvinden: een culinair concert, een peepshow met voedsel. “Geef mensen drank en eten en de tongen komen los.”
Met hun nieuwe voorstelling Cucinema willen Laika en Circo Ripopolo de sfeer van de roaring twenties, vaudeville en slapstick weer tot leven brengen. En dat alles mét eten. Bij voorstellingen van Laika, “theater der zinnen”, moet het publiek kunnen horen, ruiken, voelen, zien én proeven.
Peter De Bie, artistiek leider van Laika, maakte in het verleden al de culinaire peepshow PEEP&EAT, waarin hij de erotische prikkels van een peepshow samenbracht met de geneugten van een goed bereide maaltijd. Met Patatboem bracht hij dan weer een culinair concert waarin koks en muzikanten samen live op scène een diner kookten voor de toeschouwers. Elk kookgeluid werd onderdeel van de partituur.
De nieuwe voorstelling Cucinema noemt De Bie “drie gangen in 3D”. Inspiratie vond hij samen met Ief Gillis van Circo Ripopolo in de wereld van de vaudeville en de slapstick. “lef is net als ik bezeten van eten en had al lang de droom om iets theatraals met voedsel te doen.”
Thema van het project was schijn en werkelijkheid. “In circus is bedrog heel belangrijk, denk maar aan goocheltrucs. Ook in theater speel je met de codes van wat echt is en wat niet. Bovendien is dat thema ook in de culinaire wereld op dit moment belangrijk. Denk maar aan de moleculaire keuken, waarin met chemische reacties wordt gewerkt om dingen er anders te doen uitzien. Daar ben ik binnen mijn voorstelling ook naar op zoek. Ik wil mensen op het verkeerde been zetten. In Hotel Tomilho serveerden we mensen bijvoorbeeld een ontbijt, maar de koffie, die er wel uitzag als koffie, was eigenlijk een cocktail.”
Een ander basisingrediënt voor Cucinema is uiteraard cinema. “De voorstelling is theater, maar zal wel de sfeer van film ademen, bijvoorbeeld dankzij de live pianobegeleiding. Soms krijgen we de vraag: is het nu theater of circus? Laatst had ik het daar met Ief over. Hij zei: “Het ergste wat er in een echte circusvoorstelling kan gebeuren, is dat het mislukt. Want een circus wil uitpakken met kunstjes. Maar wij brengen circustheater, waar elke mislukking een opstap is naar iets nieuws.” In een traditionele circusvoorstelling zie je een act waar ze een verhaaltje rond breien. In Cucinema ontstaan acts vanuit de functionaliteit voor het klaarmaken van eten.”
Na het koken krijgen de mensen het diner ook echt op hun bord geserveerd: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. “Je moet er wel voor zorgen dat het eten helemaal in orde is. Doorheen de jaren heb ik gemerkt dat mensen wel mee willen gaan in een experiment op visueel of auditief vlak, maar als het met eten te maken heeft, moet je hen iets herkenbaar of vertrouwd geven. Ofwel moet je een context creëren die het voor hen gemakkelijker maakt. Je moet elke keer opnieuw hun vertrouwen winnen. Als je bijvoorbeeld chocomousse in een spuit serveert of cocktails in een handschoen, gaan mensen er niet gemakkelijk van proeven. Ook al smaakt het heel lekker, als mensen de vorm niet kennen, zullen ze er niet snel in meegaan.”
Het sociale aspect van een voorstelling, dat hier door het eten versterkt wordt, vindt De Bie heel belangrijk. “Het is geweldig dat je met een voorstelling elke avond een live publiek hebt dat de voorstelling samen meemaakt. Daar wil ik op inspelen. Samen aan tafel zitten is echt een sociale gebeurtenis. Dat heeft volgens mij vooral met dat eten te maken. Geef mensen drank en eten en de tongen komen los. Bij PEEP&EAT zaten mensen per vijf in een heel klein compartimentje. Op een bepaalde avond stond ik in de keuken, klaar om met de voorstelling te beginnen. De hele tent zat vol, behalve één compartiment. Er waren nog vijf mensen die elkaar niet kenden en niet samen in zo’n klein hokje wilden kruipen. Uiteindelijk zijn ze toch gaan zitten. Na de voorstelling ging ik om drie uur ’s nachts een café binnen en wie zaten daar? Die vijf! Eerst wilden ze niet samen zitten en nadien zaten ze tot diep in de nacht op café. Dat is toch fantastisch! Dat was het grootste compliment dat wij ooit hebben gekregen.”
Belgische première op 13 oktober 2010 in C-mine, Genk. www.laika.be
of www.cultuurcentrumgenk.be
Affiche van Cucinema. Illustratie Liesbet Lutin
Peter De Bie van Laika: “Wij brengen circustheater, waar elke mislukking een opstap is naar iets nieuws.”