SIMPELE MUZIEK _“Onze middelmatige en vaak zelfs geheel ontbrekende muziekeducatie maakt dat, zelfs in een land waar de gemiddelde opleiding sterk omhoog is gegaan, de overgrote meerderheid slechts belangstelling heeft voor de meest simpele muziek.”
Oud-directeur Jochem van Eeghen van het Prinses Christina Concours over de muzikale staat van het land.

EEN ANDER VAK _“Alleen onderwijzers die zelf van lezen houden, kunnen kinderen liefde voor boeken bijbrengen. Als dat niet zo is, kunnen ze beter een ander vak kiezen.”
Kinderboekenschrijver Paul van Loon op de vraag hoe hij een leesoffensief gestalte zou geven.

KONINKLIJKE INITIALEN _“Was de Belastingdienst maar half zo fanatiek bij de Oranjes als bij de behandeling die ‘gewone mensen’ ten deel valt, dan kenden we ze alleen nog van hun initialen.”
Columnist Marcel van Roosmalen over het frauderend koningshuis.

MEER EN NOG MEER _“We leven in een overconsumptiemaatschappij waarbij de jongeren de shit moeten opkuisen van de oude generatie – wij – die alles heeft opgesoupeerd. Het was altijd ons streven naar meer en nog meer, maar bracht dat zoden aan de dijk? Zijn we er echt gelukkig door geworden? Of heeft het alleen geresulteerd in depressies, burn-outs en eenzaamheid?”
Acteur Filip Peeters speelt met zijn gezin in Familie van NT Gent.

JUNKENTREURNIS _“Soms denk ik: zo moet het voelen om een junk te zijn. Wat de fuck. Het is treurig.”
Media-ondernemer Alexander Klöpping, die zijn dochter schermloos opvoedt, over zijn smartphone-verslaving.

NIEUWE FICTIE _”Veel van onze goede oude vormen van fictie zijn uitgeput – God, de roman, de superioriteit van het Westen, om er maar een paar te noemen. Maar omdat we overduidelijk niet zonder fictie kunnen, zijn we met leugens, complottheorieën en nepnieuws op nieuwe, krachtige vormen van fictie overgestapt. Fictie die ons verdeelt in plaats van verenigt.”
Schrijver Tommy Wieringa vat de late jaren tien voor ons samen.