GEEN GE- EN VERBODEN _“Ik kreeg geen ge- en verboden opgelegd – al werden gespreksonderwerpen als homorechten en de Culturele Revolutie niet aangemoedigd, kwam er soms een mannetje langs om onze laptops te controleren en verdween er wel eens een mailtje terwijl je hem las.”
Schrijver Daan Heerma van Voss gaf een maandje les op een Chinese universiteit.

FALENDE BESTUURDERS _“Wij, de kunstenaars, zijn er elke seconde van doordrongen dat we werken met belastinggeld. Maken we één slechte voorstelling, dan staan de kranten er vol mee, blijven de zalen leeg en staat de subsidie op de tocht. Maar deze bestuurders hoeven ondanks aantoonbare fouten nooit verantwoording af te leggen. Die zien we na hun vertrek gewoon weer ergens anders opduiken in een mooie nieuwe functie.”
Theatermaakster/schrijfster Marjolijn van Heemstra over een structureel probleem in de kunsten.

VERLEIDELIJK _“Research is ook weer niet zó belangrijk, je hoeft heus niet alles te weten. Je gebruikt de leuke dingen. Je maakt een verhaal niet geloofwaardiger door de geschiedenis te doen kloppen, maar door ervaring te doen kloppen, en die zo verleidelijk te beschrijven dat een lezer zich thuis voelt.”
Schrijver Mark Haddon houdt niet van gelul over waar en niet-waar.

DE ARMOEDE VAN EEN RIJK LAND _“Dit is een rijk land dat uit armoede z’n bibliotheken sluit, z’n gymzalen, muziekscholen en jeugdhonken – en tegelijk niet weet wat het met de goedkope miljarden moet.”
Journalist/schrijver Toine Heijmans beschrijft de staat van het land na vijf jaar Verelendung van de lokale overheden door Den Haag.

DAT DODE DICHTERS NIET ZWIJGEN _“Mijn sensatie aan elk van die talloze graven van schrijvers die ik intussen bezocht, was altijd dezelfde: dat dode dichters niet zwijgen. Ze herhalen zichzelf elke keer als iemand een gedicht voor de tweede, of derde of de honderdste keer leest.”
Cees Nooteboom denkt na over de dood en de vele vrienden die hem voorgingen.

HONDEN, ZWEMBADEN EN BIBLIOTHEKEN _“Aan het gebrek van de doelmatigheid van de hondenbelasting valt ook een mouw te passen. Gewoon 1000 euro voor elke Nederlandse hond. Dat levert 2,2 miljard euro op. Daar kunnen veel zwembaden en bibliotheken mee worden gered.”
Journalist Peter de Waard heeft het beste voor met de mensen.

EENTJE PRO, EENTJE CONTRA _“Zoals u weet had Boris Johnson vier jaar geleden, voor hij zijn standpunt over de Brexit innam, twee opiniestukken geschreven: eentje pro, eentje contra. Daarin zagen veel mensen een bewijs van zijn onbetrouwbaarheid. Ik vond het net getuigen van intelligentie.”
Dichter/schrijver Benno Barnard woont alweer enkele jaren in Engeland.