Verlies

“Het is het verlies van het midden, van gedeelde waarden, van gelijke rechten en waardigheid, van alles wat figuren als Trump eigenhandig afbreken. Het is het triomfalisme van ongegeneerde discriminatie, van vernedering van politieke tegenstanders, van de pers, van immigranten, van openlijk leugens. Waarom mag daar eigenlijk niet voor gewaarschuwd worden?”

Jonathan Huseman vraagt zich af waar de kramp vandaan komt als onze tijd wordt vergeleken met de jaren dertig.

Gelogen

“In een steeds veranderde, onbegrijpelijke wereld bereikte de massa een punt waarop ze op hetzelfde moment alles geloofde en niks, dat alles mogelijk was en niets nog waarachtig. De propagandisten ontdekten dat het publiek klaar was om het slechtste scenario te geloven, hoe absurd dit ook was, want de mensen maakte het niet meer uit dat er tegen ze gelogen werd.”

Dit is geen fragment over Trump/Wilders/Poetin/Le Pen in The New Yorker of de Groene, maar een zinsnede uit The Origins of Totalitarianism van Hannah Ahrendt. Ze schreef het boek in 1941, na haar vlucht vanuit nazi-Duitsland naar de VS.

Vrijheid

“Meer vrijheid is niet iets waar ik naar uitzie.”

Dirigent Bernard Haitink (88) kan zich weinig voorstellen over een leven na het dirigeren.

Licht

“Door veel te lezen kom ik nooit voor verrassingen te staan in welke situaties ook. Het biedt me niet alle antwoorden, maar het werpt licht op het donkere pad dat voor me ligt.”

De Amerikaanse minister van defensie James Mattis heeft een bibliotheek met 6000 boeken en mag graag Shakespeare en Marcus Aurelius citeren.

Rutte liegt

“Er zijn meerdere mensen die, op elk door hen gewenst moment, de stoel onder de kont van de premier vandaan kunnen trekken. Zij kunnen zeggen: Rutte liegt, want hij wist het wél, al die jaren, want hij heeft het met mij besproken.”

Nieuwsuur-journalist Bas de Haan bedoelt te zeggen dat premier Rutte sinds de bonnetjes-affaire chantabel is, en dat Teeven er zijn voordracht voor de Raad van State aan heeft te danken.

Curiositeit

“Hebben jullie ook auto’s op Curaçao, vroegen ze. Ik kon je de grens aanwijzen tussen Drenthe en Overijssel, mijn Nederlandse collega-studenten wisten niets over waar ik vandaan kwam. (…) Klassieke muziek is van iedereen, het zit in ons gezamenlijk dna. Ik wist niet dat het werd gezien als iets elitairs, dat merkte ik pas in Nederland.”

De op Curaçao geboren operazangers Tania Kross wordt in Nederland nog steeds beschouwd als een curiositeit.

Millennials

“We doen maar wat, eerlijk gezegd. Als iets lukt, gaan we door in die trant. We zoeken vooral naar gaten in de markt. Vorig jaar zijn millennials het grootste leeftijdscohort ter wereld geworden.”

Eigenaar Shane Smith van Vice(land) legt uit waarom zijn strategie zo succesvol is.

Gewone man, wat nu

“Niemand had de Brexit zien aankomen, omdat er niet naar de gewone man geluisterd zou zijn. Maar wij doen hier niet anders. Sterker, we zitten al jaren af te tellen tot het geschreeuw eindelijk voorbij is. En ondertussen denkt de gewone man dat-ie dan maar zelf de Tweede Kamer in moet en ligt het wrakhout dat op de golf van het populisme is meegekomen op het strand te rotten.”

De betrouwbare Mannetjes in de Volkskrant worden steeds betrouwbaarder.

Marktwerking

Wilders is uiteindelijk weinig meer dan een ongekend succesvol impresariaat voor media stunts, ideaal voor redacties die dankzij de marktwerking in de journalistiek moeten scoren met makkelijk te verhapstukken berichtjes.

Joris Luyendijk legt nog eens glashelder uit hoe de media bijdragen aan het rondpompen van de verbale orgie van haat en wraakzucht van de PVV-leider.