1 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (1)
2 Karen Slaughter – De laatste weduwe (-)
3 Bart Van Loo – De Bourgondiërs (6)
4 Martine Bijl – Rinkeldekink (-)
5 Rob van Essen – De goede zoon (-)
6 Clairy Polak – Voorbij, voorbij (-)
7 Hendrik Groen – Een kleine verrassing (-)
8 Jo Nesbo – Het mes (-)
9 Lucinda Riley – Zeven zussen (8)
10 Robert Macfarlane – Benedenwereld (-)
ZEPERD – Voor hij de Libris-prijs kreeg, kon De goede zoon van Rob van Essen in deze top-10 geen potten breken. Hoe zou het erna zijn? Zou de publiciteit rond de prijs hem de bekendheid en, belangrijker, extra verkopen opleveren? Tot over de 100.000 boeken, zoals bij eerdere outsider-winnaars als Alfred Birney en Murat Isik.
Dat laatste zien we niet zo snel gebeuren. Met een vijfde plaats valt het niet mee, maar ook niet tegen. De goede zoon zal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Grand Hotel Europa, niet beschouwd worden als een lekker vakantieboek. Er is een ingewikkelde plot en het is niet ‘waar gebeurd’. De Libris-prijs (50.000 euro), zo vrezen we, zal Van Essens bakrekening beter spekken dan de verkopen.
Zou het trouwens een trend worden dat favorieten gepasseerd worden bij literaire prijzen? Zoals Ilja Pfeijffer bij de Libris-prijs werd verslagen door Van Essen, werd Michelle Obama’s Becoming bij de Book of the Year-competitie in Engeland geklopt door Normale mensen van Sally Rooney. Alsof ook hier de elite te kijk moest worden gezet.
Mevrouw Obama zal, net als Pfeijffer in Nederland, de schouders ophalen bij de zeperd. In het Verenigd Koninkrijk verkocht ze 660.000 boeken, ruim drie keer zoveel als de 185.000 van Rooney. In de literatuur is het net als in het echte leven. Je krijgt niet altijd wat je toekomt. (WS)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).