1 Annet Schaap – Lampje (-)

2 Ottolenghi – Simpel (4)

3 Lucinda Riley – De zeven zussen (2)

4 Marcel Haenen – De bokser (-)

5 Soren Sveistrup – Oktober (-)

6 Yuval Noah Harari – Sapiens (5)

7 Bart Moeyaert – Tegenwoordig heet iedereen Sorry (-)

8 Nelleke Noordervliet – Altijd roomboter (-)

9 Jan Brokken – De rechtvaardigen (-)

10 Lieve Joris – Terug naar Neerpelt (-)

In Die Zeit beschrijft Matthias Ehlert dat hij van jongs af aan een gemotiveerd lezer is. Lezen deed hem allerwegen goed. “Meestal was ik erna slimmer en voelde me beter onderhouden dan in een gesprek met mijn lieve medemensen.”

Inmiddels, jaren ouder en wijzer, ligt zijn boekenconsumptie ondanks smartphone, kinderen en Netflix nog steeds op drie boeken per week.

Hoe hij dat klaarspeelt, willen zijn vrienden weten. Simpel, zegt hij, door de meeste boeken niet uit te lezen. Behalve lezen zijn er namelijk nog heel veel andere interessante zaken om je in te verdiepen, schrijft Ehlert.

En dan is er nog de hoofschuldige aan zowat alle hedendaagse malheur: het internet. “Mijn Tindergedrag ten opzichte van de literatuur, mijn angst voor auteursbinding en mijn boekenpromiscuïteit, het is allemaal de schuld van de digitale revolutie.”

Verspil je tijd door een boek maar half te lezen, of verspil je juist tijd door tegen beter weten in door te lezen tot het bittere einde? Het laatste, meent Ehlert. Omdat een mensenleven te kort is om alle belangrijke en te gekke boeken uit te lezen, kun je beter zoveel mogelijk boeken leren kennen door ze dicht te slaan voor je ze uit hebti.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).