1. J.K. Rowling – Harry Potter en het vervloekte kind (1)
2. Elena Ferrante – De geniale vriendin (7)
3. Stefan Hertmans – De bekeerlinge (5)
4. Herman Koch – De greppel (2)
5. Astrid Holleeder – Judas (3)
6. Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (8)
7. Lize Spit – Het smelt (9)
8. Geert Mak – Jan Six (-)
9. Hanya Yanagahira – Een klein leven (-)
10. Martin Michael Driessen – Rivieren (-)
Kunstenares Anouk Kruithof werd in januari bekroond als Publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Ze kreeg ocharm 1500 euro – die ze aan een goed doel schonk. De ‘echte’ prijs, toegekend door een vakjury, ging naar iemand anders. Die kreeg 10.000 euro.
In het stuk dat de Volkskrant wijdde aan de publieksprijs ontbrak de titel van Kruithofs werk. Die luidt Enclosed Content Chatting Away in the Colour Invisibility, een video van een op basis van kleurschakeringen samengestelde muur van boeken die in slow motion omvalt. Enclosed Chanting etc. werd in 2009 voor het eerste getoond in museum Het Domein in Sittard. Ik denk dat ik het filmpje toen wel vijftig keer heb bekeken.
De onderwaardering van publieksprijzen is fascinerend. Voor een ‘echte’ prijs wordt een jury van deskundigen (Wanneer ben je dat? Als je voor een museum onbegrijpelijke zaalteksten kunt schrijven?) ingehuurd; voor de prijsuitreiking wordt vervolgens een hoop wierook verstookt. De Publieksprijs wordt maanden later pas bekendgemaakt, in een achterafberichtje. Waarin soms de titel van het werk ontbreekt.
Bovenstaande top-10 is een onversneden publieksprijs, zie de notering op 5 voor de familie Holleeder, een boek dat naar ik heb begrepen geen Proustiaanse allure heeft. De negen andere titels laten zien dat het publiek wel degelijk beschikt over smaak en onderscheidend vermogen.
(WS)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht),Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en de Tribune (Maastricht).