1 Tommy Wieringa – De heilige Rita (2)

2 Dan Brown – Oorsprong (3)

3 Paolo Cognetti – De acht bergen (4)

4 Carlos Ruiz Zafón – Het labyrint der geesten (1)

5 Harukai Murakami – De moord op Commendatore (-)

6 Griet Op de Beeck – Het beste wat we hebben (-)

7 Benedict Wells – Het einde van de eenzaamheid (-)

8 Martin Michael Driessen – De pelikaan (10)

9 Jamie Oliver – 5 ingrediënten (-)

10 Daniel Kehlmann – Tijl (-)

Op internet zagen we dat Tommy Wieringa, op tournee met De heilige Rita, in het literair café van Wierden – we moesten even opzoeken waar dat lag – was opgedoken. Wieringa houdt van het platteland. “In de provincie hebben ze altijd last van een minderwaardigheidscomplex en ze voelen zich eeuwig achtergesteld. Maar de Randstad is niet Nederland”, aldus de auteur van de Grote Twentse Roman.

Als geen ander weet Wieringa hoe belangrijk mond-tot-mondreclame bij de vermarkting van een boek kan zijn, hij heeft er zijn grote succes met Joe Speedboot aan te danken. Iets vergelijkbaars lijkt er met Paolo Cognetti en De acht bergen aan de hand. Hij had paginagrote advertenties en was DWDD-boek van de maand, maar dat is alweer een tijdje geleden. Het lijkt alsof de verkoop van het boek een eigen dynamiek gevonden. Alleen zichtbaar op een finishfoto moet hij Wieringa en Dan Brown voor laten gaan. Met dank aan de lezers die De acht bergen in hun hart hebben gesloten en niet ophouden het door te vertellen.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven), Standaard (Turnhout) en De Tribune.