1 Michelle Obama – Mijn verhaal (1)

2 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (-)

3 Soren Sveistrup – Oktober (7)

4 Yotam Ottolenghi – Simpel (-)

5 Martine Bijl – Rinkeldekink (-)

6 Stephen Hawking – De antwoorden op de grote vragen (4)

7 Paolo Giordano – De hemel verslinden (5)

8 Levi Weemoedt – Pessimisme kun je leren (2)

9 Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk (-)

10 Yuval Noah Harari – Sapiens (-)

Ooit was de grap dat er meer schrijvers zijn dan lezers. De actuele versie luidt: heb jij nog geen boek geschreven dan?

Onderzoek leert dat jaarlijks 27.000 Nederlanders een boek publiceren. Amper 2000 van hen houden er meer dan 1000 euro aan over. Van hen verdienen er welgeteld 115 meer dan het minimumloon (1594 euro per maand) met hun boek.

Minus de scribenten van kook- en zelfhulpboeken blijven er zeventig ‘echte’ schrijvers over. Van hen verdient de helft (35) meer dan modaal. Voorbeelden: Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Ilja Leonard Pfeijffer, Saskia Noort.

De ontnuchterende cijfers komen van KVB Boekwerk, houd ze paraat voor als u weer iemand ontmoet die van plan is om “ook” een boek te schrijven.

Behalve voor de lezers is het op de boekenmarkt geen pretje. Alleen door het groeiende aandeel Engelstalige boeken houdt de omzet stand. Op de afdeling fictie is het al een tijdje crisis. Roepen dat één roman meer zegt over de ons omringende werkelijkheid dan tien non-fictieboeken helpt niet. Ook literaire toppers als A.F.Th. van der Heijden reiken steeds minder hoog op de verkooplijsten.

Met de markt krimpen ook de budgetten voor marketing. Wie van het schrijven wil leven, moet zijn boek zelf aan de man (m/v) brengen. Eigenhandig een community bouwen. Proberen een merk te worden. Een moderne schrijver (m/v) is zijn eigen vertegenwoordiger.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).