1 Geert Mak –  Grote verwachtingen (1)

2 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (2)

3 Herman Finkers – De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door (-)

4 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (-)

5 Dirk De Wachter – De kunst van het ongelukkig zijn (5)

6 Bart Van Loo – De Bourgondiërs (-)

7 Yotam Ottolenghi – Simpel (-) 

8 Ish Ait Hamou – Het moois dat we delen (4)

9 Oek de Jong – De schuur (-)

10 Julian Barnes – De man in de rode mantel (-)

SCHELVIS MET PASTINAAK – Nadat we overeenstemming hebben bereikt over verre vakantiebestemmingen, het hoge beenritme in het moderne wielrennen en doorwerken na je pensioen wordt het voorgerecht afgeruimd. Ineens gaat het over boeken. Er worden titels uitgewisseld, en recente leeservaringen.

Dan vraagt mijn buurvrouw wie mijn favoriete schrijver is. Door een metaalkleurig montuur kijken haar nauwkeurig opgemaakte ogen me verwachtingsvol aan.

“Hangt van het moment af, en van de omgeving”, mompel ik. “Er schiet me nu even niemand te binnen.”

Op belangrijke momenten schiet me nooit iets te binnen.

Terwijl mijn diepzinnigheden langzaam verdampen, stuurt ze haar blik naar de in haar schoot verscholen smartphone. Even later komt ze terug boven tafel met een triomfantelijk ”Grand Hotel!”. Er valt een stilte. Ze duikt opnieuw in haar database, nu op zoek naar de naam van de schrijver. Het antwoord van Google klinkt als een geneesmiddelenfabrikant.

Ik denk aan Viagra – een geest in het nauw maakt rare sprongen – en zie het bevrijdende eenmansleger van de kelner uit de keuken komen. Hij breng schelvis met pastinaak, schorseneren en een beurre blanc met viseitjes. “De mens is van nature geen vleeseter”, verandert mijn buurvrouw van thema. Ze stopt de smartphone terug in haar tas.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).