1 Barack Obama – Een beloofd land (-)
2 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (4)
3 Lize Spit – Ik ben er niet (-)
4 David van Reybrouck – Revolusi (-)
5 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (9)
6 Marieke Lucas Rijneveld – Gunsteling (-)
7 Jeroen Olyslaegers – Wildevrouw (-)
8 Stefan Hertmans – Opgang (2)
9 Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (1)
10 Maaike Meier – Wen er maar aan (-)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).
Adriaan, Roxane, Simone en Tommy
De Boekenweek is uitgesteld naar de zomer. Misschien zijn de boekwinkels dan weer open. Wie weet. Misschien zit er dan een andere minister van Uitstel. Wie weet.
Rechtsgeleerden hebben er al op gewezen dat de gedwongen sluiting van de boekhandels onwettig is, want censuur, en daarmee in strijd met artikel 1 van de grondwet. Er is nóg een puntje van rechtsongelijkheid: er sprake van oneerlijke concurrentie: grote marktpartijen als AH en bol.com (heel toevallig van dezelfde eigenaar) bieden wél boeken, kranten en tijdschriften aan. En hoeslakens.
Zelfs afhaalloketten waren de boekhandels lange tijd niet gegund. Alcohol, pizza’s, bonbons, frietje oorlog, alles kon, behalve boeken.
CPNB lanceerde de campagne #steunjeboekhandel, aangeprezen door Adriaan van Dis, Roxane van Iperen, Simone van der Vlugt en Tommy Wieringa. Bescheiden schoven ze aan bij de door de ziekenhuislobby gekaapte praatprogramma’s.
Vergeleken met de daar dagelijks opgediende portie horror viel hun boodschap in het niet. Een decimering van het homeopathisch verdunde netwerk van zelfstandige boekhandels, who cares als je je boeken ook thuis op de bank kunt bestellen?
Professionele advisering van de klant? Bestrijding van leesachterstand? Kenniseconomie? Debutanten op gang helpen? Education permanente? Och, we zien wel als het oude normaal weer is teruggekeerd.
Oude normaal? Er komt een níeuw normaal, trefwoord koude kermis, waar niet alleen de boekhandelaren, maar ook tienduizenden andere winkeliers zichzelf niet meer in terug zullen vinden. Willen we dat? ‘Wat voor land willen we zijn na de lockdown?’, vraag directeur Anne Schroën van de boekverkopersbond KBB zich af.
Er kwam geen antwoord. Te druk met de avondklok.
Het is ook nog zó ver weg. Eerst moeten politici en bestuurders worden herkozen. Alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde blijft.
In de luwte murmelt er nog iemand over ‘aan het eind van de tunnel’. Het licht dat daar zou moeten dagen, is komen te vervallen. De actie van CPNB was een succes, zegt CPNB. Die de Boekenweek deze week heeft uitgesteld naar de zomer. Of het dan wel kan? Wie weet. Misschien zit er dan wel een andere minister van Uitstel. (WS)