1 Marieke Lucas Rijneveld – Komijnsplinters (5)
2 Anne Frank – Dagboek (-)
3 Hanya Yanagihara – Naar het paradijs (1)
4 Joris Luyendijk – Zeven vinkjes (-)
5 Colleen Hoover – It Ends With Us (7)
6 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (2)
7 T.J. Reid – The Seven Husbands of Evelyn Hugo (-)
8 Philip Huff – Wat bloed weet (-)
9 Aleid Truijens – Hella Haasse Leven in de verbeelding (-)
10 Claudio Morandini – Sneeuw, hond, voet (-)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).
Shortlist
Wie de werkelijkheid wil doorgronden, kan het beste een roman lezen – u las erover in het artikel van Volker Weidermann op pagina 12.
Een ander voorbeeld, dichter bij huis. Je kunt het rapport van de commissie Dijsselbloem lezen, over wat er allemaal fout ging tijdens de pandemie, vooral in de verzorgingstehuizen. Er zullen andere rapportages volgen met de slotvraag wie verantwoordelijk was. Er doemen, we leven in het land van de meerkeuzetoets, vier antwoorden op: A. de overheid; B. de experts; C. de overheid en de experts; D. iedereen behalve Mark Rutte.
Het zal wel op D. uitdraaien.
De meeste mensen lezen rapporten noch boeken. De anderen zou ik Hemelrijk van Chris de Stoop willen aanbevelen. Het gaat over een zorgcentrum dat na het bezoek van een sinterklaas een hausse aan besmettingen te verwerken krijgt.
Hemelrijk is een reconstructie waarin de schrijver literaire middelen gebruikt die de roman heeft voortgebracht. De Stoop, zelf jarenlang mantelzorger bij zijn moeder, sprak met de berokkenen en verwerkte hun relaas in het boek. En het leest als een roman – een cliché, ik slik het ternauwernood in.
Hemelrijk staat niet in bovenstaande top-10, noch op de shortlist van de Libris Literatuurprijs, die wedstrijd was al bezig toen het boek uitkwam. Jammer, omdat de juryleden zeggen te hebben gezocht naar romans ‘die ons uitdaagden onze eigen bubbel te verlaten en ons lieten zien hoe de wereld inwerkt op concrete mensenlevens, in verleden, heden en toekomst.’
Moeizaam geformuleerde zinnen die lijken te gaan over een van de zes kanshebbers, De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst.
Zou een goede winnaar zijn, trouwens. (WS)