1. J.K. Rowling – Harry Potter en het vervloekte kind (-)

2. Herman Koch – De greppel (-)

3. Astrid Holleeder – Judas (-)

4. Thijs Zonneveld – Thomas Dekker: Mijn gevecht (-)

5. Stefan Hertmans – De bekeerlinge (2)

6. Jolande Withuis – Juliana (5)

7. Elena Ferrante – De geniale vriendin (1)

8. Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (4)

9. Lize Spit – Het smelt (10)

10. Sarah Bakewell – De existentialisten (-)

Drie nieuwkomers en één come back (Harry Potter) in de top van deze lijst laten zien hoe belangrijk timing is bij het publiceren van een boek. Sint was dit jaar duidelijk niet in een al te literaire bui, gezien de terugval bij Hertmans en Ferrante. Daar staat de onstuitbare opmars van de nieuwe Herman Koch tegenover; we tippen hem als de volgende nummer 1.

Opvallend is ook hoe Marcia Luytens Het verdriet van Limburg al maandenlang standhoudt, vooral door de verkopen in Maastricht en Sittard. In de Vlaamse boekhandels is Lize Spit – nog steeds – een hit. Hetzelfde geldt voor Sarah Blakewell, die op zoek gaat naar wat de existentialisten ons te bieden hebben in een tijd waarin vrijheden en mensenrechten onder druk staan. In Nederland is die drang wat minder, hier is men nieuwsgieriger naar de avonturen van de frauderende wielrenner Thomas Dekker en topcrimineel Willem Holleeder.

Het belangrijkste boekennieuws voor mij is de vertaling, eindelijk, van het oeuvre van Joseph Mitchell, de grootmeester van de literaire reportage. De twee kloeke delen zijn uitgegeven door Van Oorschot en Lebowksi. Zo kan het ook. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en de Tribune (Maastricht).