1 Carlos Ruiz Zafón – Het labyrint der geesten (-)

2 Tommy Wieringa – De heilige Rita (-)

3 Dan Brown – Oorsprong (1)

4 Paolo Cognetti – De acht bergen (3)

5 Koen Peeters – De mensengenezer (-)

6 Goscinny/Uderzo – Asterix en de race door de laars (5)

7 Astrid Holleeder – Dagboek van een getuige (-)

8 Arthur Japin – Kolja (7)

9 Tommy Wieringa – Dit zijn de namen (-)

10 Martin Michael Driessen – De pelikaan (-)

Als jongen van het platteland kom ik graag bij boekhandels in de provincie. Dat zal dan niet meevallen, hoor ik u denken. Nou, om eerlijk te zijn, doet het dat wel. Menig grootstedelijke boekhandelaar zou er eens een uurtje moeten rondkijken.

Een tijd geleden was ik in boekhandel ’t Spui in Vlissingen (44.000 inwoners). Een familiebedrijf, pas twee jaar oud. De boekverkoopster vertelde voluit. Over de zaak, over het gerestaureerde pand waar ’t Spui in zit (we kregen zomaar een rondleiding door haar zwager), over haar leeservaringen die ze in korte beschrijvingen in de vaak door de auteur gesigneerde boeken stopt. Afgelopen zomer kreeg ze een naam. Margreet de Haan. Uitgeroepen tot beste boekverkoper van Nederland. Het verbaasde me niets.

Vorige maand waren we in Lochem (8.000 inwoners) bij de voorbeeldig gesorteerde boekhandel Lovink. Het was zaterdagmiddag, er stond een rij als bij Albert Heijn, de goedlachse verkoopster Frederike Scholing vertelde tussen het inpakken door over de mooie boeken die ze recentelijk, ondanks een verhuizing, had gelezen. We zochten een boek dat we niet konden vinden, en ze zocht met ons mee, want het was er natuurlijk wel. Zo gingen we met een mooi cadeau en een goed gevoel naar de verjaardag die ons zo ver van huis én bij boekhandel Lovink had gebracht.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven), Standaard (Turnhout) en De Tribune (Maastricht).