1. Joke Hermsen – Melancholie van de onrust (-)
2. Mohammed El Bachiri – Een jihad van liefde (2)
3. Nicci French – Zondagochtend breekt aan (-)
4. Jussi Asler Olsen – Selfies (-)
5. Connie Palmen – De zonde (1)
6. Yuval Noah Harari – Homo Sapiens (-)
7. Margot Vanderstraeten – Mazzel tov (-)
8. Laurent Binet – HhhH (-)
9. Benedict Wells – Het einde van de eenzaamheid
10. Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (9)
Over de succesfactoren van een boek tasten uitgevers en boekhandelaars nog steeds in het duister. Waarom slaat een boek aan? De naam van de auteur? Het thema van het boek? Is het de marketingcampagne? Op welk moment in die campagne zet je advertising in? Of is die nergens voor nodig, en vertrouw je op free publicity?
Uitgevers gaan meestal op zeker. Adverteren met Maarten ‘t Hart of Connie Palmen, het moet, ze zorgen voor profijt waardoor ze veelbelovende, maar verliesgevende auteurs kunnen blijven uitgeven.
Groot of klein, beroemd of onbekend, timing is alles. Zou Joke Hermsen op 1 hebben gestaan zonder de Maand van de Filosofie? En Connie Palmen op vijf zonder de Boekenweek en de praatprogramma’s die haar op het schild hijsen? Zou Een jihad van liefde op twee staan zonder de welbespraakte en tv-genieke hulp van David Van Reybrouck?
Televisie speelt een belangrijke rol, toch is een bekroning tot Boek van de Maand bij DWDD geen garantie voor succes. HhhH – Himmlers hersens heten Heydrich, het meesterwerk van Laurent Binet dat zeven jaar geleden op eigen houtje een internationale bestseller werd, begon afgelopen maand aan een tweede leven door de documentaire-reeks die de VPRO eraan wijdde.
De opvallendste verschijning in deze lijst, al maandenlang en zonder onderbreking, is Marcia Luyten en Het geluk van Limburg. Daarover een volgende keer – nadat ik het heb gelezen.
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).