1 Paulien Cornelisse – Japan in honderd kleine stukjes (-)
2 Hillary Mantel – De spiegel & het licht (-)
3 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (4)
4 Nicci French – In hechtenis  (3)
5 Splinter Chabot – Confettiregen (-)
6 John Harstad – Max, Mische en het Tet-offensief (2)
7 Gabriele Tergit – De Effingers (-)
8 Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken (10)
9 Sebastiaan Vonk e.a. – De gezichten van Margraten (-)
10 Paolo Giordano – In tijden van besmetting (1)

Come backs

Van voor corona herinner ik me een van de laatste afleveringen van DWDD met het glorieuze opreden van de familie Chabot – Bart, zijn vrouw en hun vier zonen. Fijne televisie was dat, bedoeld als campagnestart om de schrijversaspiraties van vader Chabot en twee (of drie, dat ben ik vergeten) van zijn zonen luister bij te zetten.

Toen kwam de pandemie. De familie Chabot werd van het scherm verdrongen door virologen, epidemiologen en ic-deskundigen. Alleen Splinter Chabot, bekend van tv en politiek, haalde deze top-10.

De maand erna was de lijst behoorlijk vervuild door het virus. Niet alleen omdat boekhandels tijdelijk moesten sluiten, ook door hoog eindigende titels van Paolo Giordano en Albert Camus. De deugdzame Rutger Bregman hield de quarantaine-moraal hoog en Ilja Leonard Pfeijffers bestseller Grand Hotel Europa maakte een come back, wellicht vanwege zijn schrijnende stukjes in NRC vanuit het door het virus geteisterde Genua.

Intussen lijkt corona aan het uitdoven, ook in deze lijst, een terugtocht die wordt gemarkeerd door Confettiregen van Splinter Chabot. (WS)

 

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Gianotten Mutsaers (Tilburg), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).