1 Stephen Fry – Mythos (1)
2 Nicci French – De dag van de doden (-)
3 Femke Halsema – Nergensland (-)
4 Sante Montefiore – Onder de Italiaanse zon (-)
5 Paolo Cognetti – De acht bergen (3)
6 Saskia Noort – Stromboli (-)
7 David Rijser – De portiek van de buren (-)
8 Peter Verhelst – Tegen het vergeten (-)
9 M.J. Arlidge – Klein klein kleutertje (-)
10 Frank Krake – De laatste getuige (-)
De wegen van de boekenlezer zijn ondoorgrondelijk. Maandenlang staat De heilige Rita van Tommy Wieringa in deze boekentop-tien te pronken – hoewel nimmer op de eerste plek, dat dan weer niet -, verdwijnt hij in de aanloop naar de Libris Literatuurprijs in één klap van het toneel. Sterker nog, hij stond in geen enkel lijstje van de zeven aan deze ZL-boekentoptien deelnemende boekhandels. De vraag is of De heilige Rita na het mislopen van de prijs nog in deze klassering terug zal keren.
Misschien door de vakantie-inkopen, die, gezien het karakter van deze top-10, nog moeten beginnen. Het is een typische overgangslijst, met nogal wat nieuwkomers die we vermoedelijk niet meer terug gaan zien. Zoals de laaggeprijsde gelegenheidsboeken De portiek van de buren van David Rijser en Nergensland van Femke Halsema; het zal haar deugd doen dat het boekje zo goed verkoopt, net nu ze toevallig burgemeester van Amsterdam wil worden.
Over de Libris Literatuurprijs gesproken: grappig dat De Volkskrant op basis van het juryrapport Tommy Wieringa tot favoriet uitriep, terwijl NRC Handelsblad liever Martin Michael Driessen zag winnen. Neigend naar een Salomon-achtige wijsheid zagen wij meer in Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen als winnaar – en niet alleen vanwege de prachtige titel. We zaten er weer eens allemaal naast.
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).