1. Rosita Steenbeek – Heb uw vijanden lief (-)

2. Colson Whitehead – De ondergrondse spoorweg (-)

3. Hanya Yanagahira – Een klein leven (9)

4. Elena Ferrante – De geniale vriendin (2)

5. Astrid Holleeder – Judas (5)

6. Lize Spit – Het smelt (7)

7. Martin Michael Driessen – Rivieren (10)

8. Dirk Deferme – Een doodgewone jongen (-)

9. Hannah Cuppen – Liefdesroep (-)

10. Pieter Tops/Jan Tromp – De achterkant van Nederland (-)

Ineens gaat het weer over de roman – of laten we zeggen: fictie. Bibliotheken lenen veel meer romans uit dan non-fictie. Is het 21e eeuws escapisme? Of leven we in een tijd waarin het onderscheid tussen feit en fictie er niet meer toe doet? Zijn schijn en wezen dan eindelijk één geworden?

Lastig hoor.

Georges Orwells klassieke onheilstijding 1984, honderd procent roman, staat op pole position bij internetverkoper Amazon. De geknechte geest van Czeslaw Milosz is aan de vergetelheid ontrukt. En Lodewijk Asscher zwaaide bij DWDD met de what if-roman Het complot tegen Amerika van Philip Roth. Hoho, riep Matthijs, het is wel fictie hoor! Alsof we zes weken na het aantreden van Donald Trump het what if-stadium niet al lang voorbij zijn.

Milosz bleef indertijd ongelezen, maar we houden van Orwell, en nog meer van Roth, maar wat te zeggen van Onderworpen van Houellebecq ? En dan doelen we niet op de uitkomst van de presidentsverkiezing die daarin wordt geschetst. Schrijvers zijn geen waarzeggers, ze schetsen slechts een verzonnen werkelijkheid die je laat nadenken over de echte.

Hoho, roept u nu, het blijft wel fictie! Inderdaad. Na het lezen van Onderworpen waren we een week of twee van de kaart. Van de verkiezing van Trump, en met name wat die wereldwijd heeft losgemaakt, zijn we nog steeds niet bekomen. Daar kan geen fictie tegen op.

In deze chaotische tijden denk ik vaak aan de onderkoelde pen van HJA Hofland, en hoe ik die mis. Terwijl wij indertijd het einde van de geschiedenis (en de ideologie) vierden, schreef Hofland doodleuk dat een burgeroorlog nakende was. Nu zitten we er middenin, zo lijkt get. Een wereldwijde burgeroorlog. Het lijkt wel een boek. Benieuwd hoe het afloopt.

(WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en de Tribune (Maastricht).