1 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (2)
2 Bart van Loo – De Bourgondiërs (-)
3 Lucinda Riley – De zeven zussen: Maan (-)
4 Michelle Obama – Mijn verhaal (1)
5 Stephen Hawking – De antwoorden op de grote vragen (6)
6 Lieve Joris – Terug naar Neerpelt (-)
7 Stine Jensen – Eerste liefde (-)
8 Paolo Giordano – De hemel verslinden (7)
9 Joseph Roth/Stefan Zweig – Elke vriendschap met mij is verderfelijk (-)
10 Yuval Noah Harari – Sapiens (10)
Op de afdeling fictie is het al een tijdje crisis, schreef ik hier vorige maand. Enige nuancering is op zijn plaats. De bovenste vijf titels in de top100 van 2018 waren allemaal fictie.
Nummer een is Lucinda Riley met De zeven zussen. Omdat recensenten het pulp vinden, hebben ze het boek genegeerd; het heeft niet mogen baten. Met 550.000 verkochte exemplaren in Nederland en België en nog zeven vervolgdelen op komst, blijft bij de kleine uitgeverij Xander de Zilvervloot nog wel even binnenvaren.
Behalve De zeven zussen waren de bestsellers schaars in 2018. Murat Isik staat met Wees onzichtbaar op 135.000 verkochte boeken. Hotel Grand Europa, een boek waarin Ilja Leonard Pfeijffer zichzelf op tal van fronten overtreft (hetgeen niet wil zeggen dat het een geslaagde roman is), ontwikkelt zich als een bestseller in spé. In nog geen drie maanden staat de teller al op 70.000. En dan moet de Boekenweek nog komen.
De afdeling fictie snakt ernaar. De omzet van de Nederlandse boekhandels steeg vorig jaar van 530 naar 541 miljoen euro, de vierde stijging op rij. Goed voor de kassa, maar reden tot juichen is het niet. De (minimale) groei komt van de ‘no-books ‘: leesbrillen, mokken, T-shirts en ander klein gerei. Het aantal verkochte boeken daalde namelijk opnieuw.
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).