1 Isabel Allende – Violeta (-)
2 Jussi Adler-Olsen – Natriumchloride (-)
3 Lisa Weeda – Aleksandra (-)
4 Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (6)
5 Anne Frank – Het achterhuis (2)
6 Frank Bokern – Crapuul. Kroniek van een krottenwijk (-)
7 Colleen Hoover – It Ends With Us (5)
8 Pieter Gaudesaboos – Een zee van liefde (-)
9 Tom Lanoye – Draaischijf (-)
10 Stefan Zweig – Land tussen twee talen (-)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht). 

Het Avondland, opnieuw bedreigd

Het Nederlandse-taalgebied strekt zich uit over twee landen; hoe anders is, nog steeds, het leesgedrag tussen Nederland en Vlaanderen. Vlaamse reuzen als Louis-Paul Boon en (zij het in mindere mate) Hugo Claus kregen boven de rivieren nooit de erkenning die hen toekwam. Laat staan dat ze in de buurt kwamen van wat in Nederland, c.q. in Amsterdam, de Grote Drie werden genoemd. 

De ZOUT Boekentop-10 wordt gedestilleerd uit de verkoopresultaten van Zuid-Nederlandse en Vlaamse boekhandels; de onderlinge verschillen in leesgedrag zijn significant. Bijvoorbeeld. Een boek dat in Vlaanderen goed verkoopt en in Nederland weinig doet, is Het land tussen de talen van Stefan Zweig, waarin zeven prachtige reportages over Belgische steden in de periode 1902-1928 zijn samengebracht. Als scherp observator met een fijn gevoel voor de tijdgeest is Zweig hier op zijn best. 

De door vertaalster Els Snick (ze is ook voorzitter van het Joseph Roth Genootschap) samengestelde bundel mag gerust worden gezien als een voorbode van De wereld van gisteren, het boek waar Zweig zijn wereldfaam aan dankt. 

De in 1944 verschenen autobiografie die de periode van eind 19e eeuw tot 1942 bestrijkt, het jaar waarin hij gedesillusioneerd zelfmoord pleegde, wordt de laatste weken regelmatig aangehaald. Zweig was ervan overtuigd dat hij getuige was van de ondergang van het Avondland, een gevoel dat dezer dagen breed wordt gedeeld. Meer dan ooit merken we dat ons bestaan, en alles wat ons vertrouwd is, op het spel staat. Niet alleen door de oorlog in Oekraïne, trouwens.