1 Stephen Fry – Mythos (-)

2 Paolo Cognetti – De acht bergen (1)

3 Tommy Wieringa – De heilige Rita (5)

4 Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (-)

5 Isabel Allende – De winter voorbij (2)

6 Jan Terlouw – Natuurlijk (-)

7 Jan van Aken – De ommegang (-)

8 Tom Lanoye – Zuivering (-)

9 Julian Barnes – Het enige verhaal (3)

10 Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40 (10)

Alleen zijn laatste boek Een woord een woord bleef nog ongelezen, verder heb ik mijn Frank Westermannen wel op een rijtje. Verslavende literaire journalistiek, al in Ingenieurs van de ziel stak Westerman zijn grote voorbeeld Ryszard Kapuscinski naar de kroon.

Met Een woord een woord (over de lessen die Nederland leerde na de Molukse gijzelingen in de jaren zeventig) lijkt Westerman nu door te breken in Italië. Met het daar als I soldati delle parole vertaalde boek is hij deze maand een van de vijf genomineerden voor de Premio Terzani, een prijs die Italianen uitdaagt hun horizon te verbreden tot buiten de landsgrenzen.

“Westerman vertegenwoordigt een literair genre waarin Nederland uitblinkt en dat in Italië ontbreekt”, zei Cristina Gerosa van uitgeverij Iperborea laatst in De Volkskrant. “Het is het kosmopolitische dat in jullie dna zit verankerd, en dat resulteert in boeken die je andere delen van de wereld laten zien.”

Een schrijver die je onbekende werelden uit het verleden laat zien, is Jan van Aken. Met De ommegang is hij na Stephen Fry en de overhypete Marieke Lucas Rijneveld de hoogste nieuwkomer in deze top-10. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).