1  Paolo Giordano – In tijden van besmetting (-)
2  John Harstad – Max, Mische en het Tet-offensief (-)
3  Nicci French – In hechtenis  (-)
4  Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (1)
5  Paulien Cornelisse – Japan in honderd kleine stukjes (-)
6  Albert Camus – De pest (-)
7  Redactie – De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog (-)
8  Harald Merckelbach – Goede verhalen zijn zelden waar (-)
9  Konstantin Paustovski – Wilde rozen en andere verhalen (-)
10  Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken (2)

#ikleesthuisenminder 

De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi pleitte ervoor om tijdens de lockdown de boekwinkels weer open te maken. In deze onzekere tijd moest ook de geest worden gevoed. ‘Ik heb nog nooit een bestorming van een boekhandel gezien, jij wel?’, schamperde
Sandro Veronesi in De Standaard. 

Toch gingen de Italiaanse boekwinkels op 21 april, als eerste, weer open. Boeken zijn ideaal ter afleiding, vond de regering Conte, die moeite heeft de mokkende bevolking onder controle te houden. Intussen is Italië koploper met het uitbrengen van boeken over corona. Francesca Melandri’s Brief vanuit Italië is er een van. Toen het lezen in quarantaine niet wilde lukken vanwege de te opdringerige actualiteit, besloot ze maar om te gaan schrijven.  Eccola!

‘Ik heb niet het idee dat er meer of anders gelezen wordt dan voor de crisis, de halleluja van #ikleesthuis ten spijt’, hoorden we een Nederlandse boekhandelaar zeggen. Het blijkt een understament; tal van boekhandels zien het faillissement naderen. 

Voor bol.com is corona wél goed nieuws. Meer dan ooit zoeken lezers hun heil bij de webwinkel die op de boekenmarkt zijn marktaandeel zag groeien naar boven de veertig procent. Tegelijkertijd lijkt het e-book, dat in Nederland nooit echt doorbrak, aan een opmars bezig.

De betekenis ervan voor de nieuwe top-10 is ongewis. Er zijn acht nieuwkomers, stuk voor stuk usual suspects. Twee boeken, van Giordano en Camus, gaan over virussen en epidemieën. (WS)