1 Yuval Noah Harari – 21 lessen voor de 21e eeuw (-)
2 Lucinda Riley – De zeven zussen (4)
3 Adolf Hitler – Mijn strijd (-)
4 Ottolenghi – Simpel (-)
5 Yuval Noah Harari – Sapiens (3)
6 Murat Isik – Wees onzichtbaar (2)
7 Arnon Grunberg – Goede mannen (-)
8 Cyrille Offermans – Een iets beschuttere plek misschien (-)
9 Annegreet van Bergen – Het goede leven (-)
10 Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (-)
Boekhandelaren klagen vaak dat er geen echte bestsellers meer zijn. Bestsellers houden hun omzet overeind. Dat geldt ook voor uitgeverijen: een jaar zonder bestsellers is een jaar zonder winst.
Een van de weinige bestsellerschrijvers van het moment is de Israëlische historicus Yuval Noah Harari. Zijn jongste boek, 21 lessen voor de 21e eeuw, staat bovenaan in deze ZL Boekentoptien en neemt in zijn slipstream zijn vorige titels mee, zoals Sapiens (nummer 5) en Homo deus (dat deze lijst net niet haalde).
Het succes van Harari’s boeken heeft vast te maken met de tijdgeest. We leven in onzekere tijden, zowel een cliché als een understatement, de populariteit van Harari’s boeken kunnen als bewijs dienen van het groeiende besef daarvan.
Oké, alle tijden zijn onzeker. En toch menen we dat we vandaag de dag op dat vlak hoger scoren dan eh… eerder. Getuige, behalve Harari, ook de titel op nummer 3 in deze lijst, Mijn strijd van Adolf Hitler. Een kleine eeuw geleden was het boek ook erg populair, waarna de mensheid in de diepste afgrond ooit belandde. Laten we hopen dat de lezers van nu op zoek zijn naar het antwoord de vraag hoe dat in hemelsnaam heeft kunnen gebeuren. Al zullen ze het ook daar niet vinden.
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).