1 Alfred Birney De tolk van Java (1)

2 Yuval Noah Harari Sapiens (2)

3 Margot Vanderstraeten Mazzel tov (6)

4 Marcia Luyten Het geluk van Limburg (9)

5 Yuval Noah Harari Homo Deus (10)

6 Karin Slaughter Goede dochter (4)

7 Elena Ferrante De geniale vriendin (-)

8 Stefan Hertmans De bekeerlinge (-)

9 Benedict Wells Het einde van de eenzaamheid (8)

10 Esther Verhoef Nazomer (3)

Er is de afgelopen maand veel non-fictie verkocht, klaagde een boekhandelaar toen hij zijn lijstje met best verkochte boeken bekeek. Misschien, opperde hij, hebben onze fictie-klanten hun zomerinkopen al in juli gedaan. Volgende maand weer meer fictie, beloofde hij.

De strikte tweedeling verbaast me. Boeken, noem het een tijdsbeeld, passen steeds moeilijker in de weinig toegeeflijke vakjes ‘fictie’ en ‘non-fictie’. De vraag is hoe problematisch dat is. Flaubert heeft het echtpaar Bovary tenslotte ook niet uit zijn duim gezogen.

De ZL Boekentop10 is daar een weerspiegeling van. Bij Mazzel tov merkte een recensent op dat het boek “leest als een roman.” Stefan Hertmans mengt per definitie werkelijkheid en fictie, beter gezegd: hij husselt de traditionele rolopvattingen over die twee door elkaar. Marcia Luyten verbindt een ‘objectieve’ geschiedenis met een particulier levensverhaal, net als Birney, al is de laatste meer literair in zijn aanpak.

Wat in deze Top10 vooral opvalt, is de stilstand. In de zomer staat de wereld stil, in de boekverkoop zie je dat terug. Deze lijst is als een surplace met lichte (schijn)bewegingen. Zelfs de twee nieuwkomers, Ferrante en Hertmans, zijn niet nieuw, ze maken een come back. Hoe problematisch is dat?

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).