1 Paolo Cognetti – De acht bergen (1)
2 Murat Isik – Wees onzichtbaar (3)
3 Yuval Noah Harari – Sapiens (8)
4 Lucinda Riley – De zeven zussen (6)
5 Stephen Fry – Mythos (7)
6 Dan Brown – Oorsprong (4)
7 Karen Slaughter – Gespleten (2)
8 Yuval Noah Harari – Homo deus (-)
9 Jonas Jonasson – De 100-jarige die uit het raam klom en verdween (5)
10 Wido Smeets – Goed gerei (-)
Een boek dat ontbreekt op deze vrij stabiele top-10-lijst is Mijn strijd van Adolf Hitler. Opnieuw vertaald en veiligheidshalve uitgegeven in een dure uitgave (49,99 euro) met voetnoten, commentaren en verklarende uitleg. Kennelijk gaat men er van uit dat er genoeg halfgeletterden rondlopen die geen weet hebben wat het gedachtegoed van de auteur heeft opgeleverd, en die zijn dionysische bozigheid verwarren met heldere vergezichten.
Ze hoeven daarvoor trouwens niet naar de boekhandel. Een uit 1939 stammende vertaling staat al jaren op internet, zo letterlijk mogelijk omgezet naar het Nederlands door Steven Barends, een inlandse nazi die van voren eigenlijk Samuel heette maar dat te joods vond klinken.
Dat de massa nog steeds ontvankelijk is voor grootschalig gemarchandeer met de waarheid is geen gekke gedachte. Klap je mobieltje open, en de volksmennerij en haatzaaierij walmen je tegemoet. En, hoewel het van de gedachtenpolitie niet mag, doen we het toch: onze wereld vergelijken met die van 1938. Mannen als Trump, Erdogan en Poetin vergelijken met Hitler. Ze gebruiken vergelijkbare methodieken, zetten dezelfde mechanismen in werking.
De geschiedenis herhaalt zich, al is het in een andere gedaante. Het voortdurend debiteren van alternatieve feiten is een strategie die niet alleen wordt gehanteerd door autocraten. De meeste leugens en provocaties komen tegenwoordig uit het volk. (WS)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).