1 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (2)
2 Nicci French – Een huis vol leugens (1)
3 Elisabeth Day – Het feest (-)
4 Bart Van Loo – De Bourgondiërs (3)
5 Lucinda Riley – Zeven zussen (4)
6 Eva Garcia Sáenz de Urturi – De stilte van de witte stad (-)
7 Niña Weijers – Kamers anti-kamers (-)
8 Ane Riel – Hars (-)
9 David Lagercrantz – Zij die moet sterven (-)
10 Rob van Essen – De goede zoon (7)
DE SJAAK _ Laatst hoorde ik van een leesclub die, om de kleine boekhandel te redden, zijn leesgerei voortaan via bookaroo ging bestellen. Het kwam aardig overeen met mijn beeld van leesclubs – maar dat beeld klopt dus niet.
De leesclubdames lezen e-books, die ze illegaal downloaden van internet. Illegaal. Dat het legale e-boek in Nederland maar niet wil doorbreken (het stokt op 4,5 procent van de totale boekenomzet) komt door deze gauwdieverij. Het échte aandeel e-boeken is veel groter – al weet niemand precies hoe groot.
Een pakket van 250 illegale e-boeken doet op internet zo’n 25 euro. Een duppie per boek. Niet zo vreemd dat er wordt geklaagd dat het legale e-book, dat grofweg de helft kost van een papieren exemplaar, zo duur is. Intussen is de reguliere boekhandel, met een omzetderving van tussen de vijftig en honderd miljoen euro per jaar, de sjaak.
Er worden waarschijnlijk geen Kamervragen over gesteld. Welke politicus brandt zich nog aan een boek – of überhaupt aan kunst? Ze zijn ook ongrijpbaar, de e-lezers, ze zijn eerder heler dan dief.
Maar toch. In andere sectoren wordt consumentencriminaliteit wél aangepakt. Als verzekeraars klagen dat ze voor honderden miljoenen worden getild, mogen ze alle twijfelachtige aangiftes doorsturen naar het OM. Het zal tijdens de koffiepauze van menige leesclub wel ter sprake zijn gekomen.
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).