1 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (2)
2 Peter Waterdrinker – De rat van Amsterdam (3)
3 Raynor Winn – De wilde stilte (5)
4 Arjen Lubach – Stoorzender (-)
5 Sander Kollaard – Uit het leven van een hond (1)
6 Charles Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard (10)
7 Saskia Noort – Bonuskind (8)
8 Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (-)
9 Paul Verhaeghe – Houd afstand, raak me aan (-)
10 Karin Slaughter – Verzwegen (6)
Summersale
Wie afgelopen voorjaar, zoals ondergetekende, hoofdschuddend reageerde op het vooruitzicht dat de lockdown een impuls zou geven aan de boekenverkoop, lijkt met terugwerkende kracht ongelijk te krijgen. Al pakt de werkelijkheid ook hier net een tikje anders uit dan de voorspelling.
Hoewel de Standaard boekhandelketen voor het eerst in twintig jaar met rode cijfers schreef, lijken de Vlaamse boekverkopers de coronacrisis goed te hebben verteerd. Na acht maanden van 2020 staat er een groei van vier procent in de boeken – en dan moeten de immer doorslaggevende najaarsverkopen nog komen.
In Nederland is een vergelijkbare groei (vijf procent) te zien. Tijdens de lockdown waren de webwinkels spekkoper, de online verkopen stegen met 33 procent. De klassieke boekhandels zagen in die periode een kwart van hun omzet verdampen.
Daarna herstelde de status quo zich. Hier en daar lezen we zelfs over opgetogen boekhandelaren die de zomerverkopen als de beste sinds jaren omschrijven. Mogelijk heeft de opbloei te maken met uitgestelde aankopen, met name bij ouderen, die het persoonlijke contact van de boekhandel lange tijd meden, en met de in eigen land vakantie vierende Nederlanders. Ze trokken van de ene binnenstad naar de andere, en ja, daar kom je nog wel eens een boekhandel tegen. (WS)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).