1 Nicci French – Een huis vol leugens (-)
2 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (1)
3 Bart Van Loo – De Bourgondiërs (3)
4 Lucinda Riley – Zeven zussen (9)
5 Astrid Holleeder – Familiegeheimen (-)
6 Jo Nesbo – Het mes (8)
7 Rob van Essen – De goede zoon (5)
8 Peter Buwalda – Otmans zonen (-)
9 Karen Slaughter – De laatste weduwe (2)
10 Yuval Noah Harari – Sapiens (-)
ELITAIR – Hier zou oorspronkelijk een stukje over Rosanne Hertzberger staan. In NRC had de microbiologe/columniste geschreven dat ze haar boeken het liefst bij bol.com koopt. Omdat het zo lekker makkelijk is, en omdat ze dan niet tegenover zo’n elitaire boekhandelaar komt te staan die zijn/haar briesende neus ophaalt voor de boeken van Lucinda Riley – die Hertzberger juist zo goed vindt. Daarop volgde een media-debatje waar al heel snel alles was gezegd.
(Voor de lezers die nu niet weten waar het over gaat omdat ze column én debatje wegens vakantie hebben gemist: geeft niet, u heeft niets gemist.)
Afgelopen jaar portretteerde dit blad elf boekhandelaars. Tien van hen vielen op door hun realisme en ondernemerszin; ze compenseerden de gestaag dalende boekenomzet met het aanbieden van veganistische bagels, latte macchiato’s, leesbrillen en van schrijvershoofden voorziene theemokken. Nergens zagen we bij de handelaars omhoogstaande neuzen, laat staan dat ze briesten.
Intussen staan de boeken van Lucinda Riley al een jaar in deze ZL Boekentop-10, een absoluut record. Wie is er nu eigenlijk elitair: de boekhandelaar of degene die aan zijn deur voorbijloopt? (WS)
Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).