1 Sander Kollaard – Uit het leven van een hond (-)

2 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (3)

3 Peter Waterdrinker – De rat van Amsterdam (-)

4 Charlotte Dematons – Alfabet (-)

5 Raynor Winn – De wilde stilte (-)

6 Karin Slaughter – Verzwegen (-)

7 Sandro Veronesi –  De kolibrie (-)

8 Saskia Noort – Bonuskind (-)

9 Kees Jansma – Sneijder (-)

10 Charles Mackesy – De jongen de mol de vos en het paard (-)

Boekhandels gaan online

Hoe de boekhandels de (eerste) coronacrisis hebben overleefd? Door de werkwijze van het vermaledijde bol.com over te nemen en online bestelde boeken bij de mensen thuis te bezorgen.

‘We hebben honderden kilometers gefietst om boeken te leveren’, zegt Ed Worms van boekhandel Grim in Hasselt. Ook bij Gianotten in Tilburg steeg het aantal bezorgingen per week, al was het niet genoeg om het omzetverlies goed te maken, zegt eigenares Marlous Mutsaers.

‘Met een goede maand juli is de weg terug weer ingezet’, constateert directeur Jan Verhagen van Van Piere in Eindhoven, maar het dieptepunt van maart is nog niet vergeten. ‘Het najaar moet veel goedmaken, die geluiden hoor je overal.’

Ook bij De Tribune in Maastricht was juli drukker dan vorig jaar, laat Henk Groenewegen weten. ‘Onze trouwe klanten zijn ons blijven steunen.’ Wim Krings van de gelijknamige boekhandel in Sittard heeft het over ‘een pittige tijd’: door het omzetverlies en de nieuwe manier van werken: meer internetbestellingen, dus ook meer bezorgen.

De online bestellingen, zegt Jan Feys van Malpertuis in Genk, ‘reikten niet eens tot de helft van de gebruikelijke winkelverkoop. Tegelijkertijd heeft de bestelservice onze  boekhandel goed levend gehouden. En toen de zaak terug open mocht, kregen we veel volk over de vloer. Dat is tot op heden blijven duren.’ (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).