Ieder mens heeft fantasieën over het alternatieve leven dat hij zou kunnen of willen leiden. Vaak hebben die fantasieën te maken met hoe het leven eruit zou zien bij het uitoefenen van een zekere droombaan.
De droombaanfantasie komt in twee varianten. De ambitieuze ‘had-ik-maar’-droombaan, die gepaard gaat met fantasieën over een extravagante levensstijl (Thaise massages in je privéjet) en onbereikbare luxe (Tiffanysieraden om de nek van je chihuahua).
Als tegenhanger is er de minder ambitieuze ‘was-het-leven-maar-simpeler’-droombaan, waarbij vooral het verlangen naar minder verantwoordelijkheden, drukte en stress centraal staan (ik word fietsenmaker in de Vogezen, bijenhouder in Brabant, et cetera).
Beide fantasievarianten drijven op zwaar geromantiseerde fictie. De mijne speelt zich af in de tweede categorie, met een eigen boekwinkeltje in een regio met bijzonder belezen dorpelingen. Ik zou mijn dagen al lezend en afstoffend doorbrengen. Zo nu en dan een te lange lofrede afsteken over het oeuvre van Kundera. Vriendelijk knikken naar mijn gewillige slachtoffer. Praten met zachte stem.
Ik heb in de dertig jaar van mijn bestaan zoveel fijne levensuren besteed in boekwinkels dat ik ze ben gaan associëren met geluk. De veiligheid van thuis, in de publieke ruimte. Binnenstappen zonder doel en dan eindeloos kaftkijken, bladeren, aan papier snuiven, verlangen. Een soort lichte erotiek die zich niet aan je opdringt. Mensen die altijd behulpzaam zijn.
Daarom breekt mijn hart als ik lees hoe moeilijk sommige boekhandelaren het hebben. Hoeveel winkels er worden gesloten omdat u en ik minder lezen en ons laven aan het gemak van bol.com. De veiligheid van thuis, achter je laptop. Klik, koop, creditcard, klaar. Wij lezen in ieder geval nog!
De bedenkers van Bookaroo hebben een simpel maar goed plan bedacht om het tij te keren. Een website waarop je even gemakkelijk en voor dezelfde prijs boeken kunt kopen als op Bol of Amazon, met als enige verschil dat zij een boekhandelaar in je omgeving vinden die het boek naar je opstuurt of langs brengt. Winst voor de boekhandelaar, hetzelfde gemak voor jou. Een win-winsituatie met hopelijk een stabilisering van het aantal fysieke boekwinkels als gevolg. Want vooral ook de kleine winkels met een bescheiden digitaal bereik zullen hiervan profiteren.
Fijn dat er soms zulke (ogenschijnlijk) simpele oplossingen bedacht worden voor ingewikkelde problemen. Het stemt een mens hoopvol. Ik hoop van harte dat u, wanneer u uit automatisme naar een vertrouwde bestelreus surft, uw meest dierbare herinnering aan de plaatselijke boekhandel voor de geest haalt, en daarmee een weloverwogen keuze maakt over in wiens zak uw geld verdwijnt.
Ik heb zojuist De goede zoon van Rob van Essen (want Libris Literatuur Prijs) en De barbaren van Alessandro Baricco (want toepasselijk) besteld en ben nieuwsgierig uit wiens magazijn de boeken tevoorschijn gaan komen. Ik hoop natuurlijk dat een oude man met een fietstas vol boeken langs mijn huis rijdt, mijn brievenbusklepje als vanzelf omhoog gaat bij wijze van begroeting, en hij de boeken met een handgeschreven briefje voor me achterlaat.
Dit gaat natuurlijk niet gebeuren, maar ik ben de literatuur bijzonder dankbaar dat ik geloof dat het zou kúnnen gebeuren.