Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch, en Hans Gubbels, directeur van Cube design museum Kerkrade, schrijven hier een wisselcolumn over design en andere zaken.

In mijn werkkamer hangt in een lijst een gloednieuw exemplaar van een spijkerbroek uit 1978. Scrubbies vermeldt het label, dat verder voorzien is van een logo met de Canadese Maple Leaf. Veel bezoekers van mijn kantoor kennen het merk niet, en vragen vaak licht verbaasd waarom dat vale broekje met de nu weer modieuze wijde pijpen in mijn kamer hangt. Er valt verder immers niets bijzonders aan te ontdekken.

Ik moest aan de Scrubbies broek denken toen ik vorige maand in de al veel bejubelde LocHal in Tilburg was. Voor de vermoedelijk weinige cultuurliefhebbers die hier voor het eerst daarover horen: de LocHal is een voormalige locomotiefwerkplaats van enorme afmetingen, die door verschillende bouwkundige ingrepen geschikt is gemaakt voor allerlei cultureel gebruik. Bibliotheek en podium en galerie en nog veel meer zijn onderdelen van die nieuwe culturele huiskamer van de stad. De architecten hebben vooral veel denkwerk verricht om de originele bouwkundige structuur, maar ook allerlei oude details intact te laten. Sterker nog, door het nadrukkelijk toevoegen van spoorwegonderdelen wordt het geheugen van de plek gevierd. En al riekt de ‘authenticiteit’ wat mij betreft hier en daar ook naar een stoere spijkerbroekenwinkel, indrukwekkend is het wel.

Over spijkerbroeken gesproken! Ik denk dat mijn Scrubbies de geesten rijp heeft gemaakt voor de LocHal. De Scrubbies spijkerbroek is namelijk de eerste commercieel geproduceerde prewashed jeans. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kozen trendgevoelige jongeren de werkmansbroek van denim als een statement tegen de oppervlakkige mode-industrie. Het gestandaardiseerde en niet modieuze kledingstuk betrad hiermee het perpetuum mobile van de mode en de anti-mode. Het voorwassen van de jeans benadrukt de informele afkomst en de ‘echtheid’ van de broek. De gewassen, beschadigde, gescheurde, echte jeans zijn sindsdien here to stay. Net als de Tramkade in Den Bosch, Kazerne in Eindhoven en de LocHal in Tilburg.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.