Floortje Dessing is vooral bekend als de avonturierster die voor tv-programma’s als Yorin Travel en RTL Travel de hele wereld over reisde. Maar Dessing is ook voorvechtster van Fair Trade, een eerlijker handelssysteem voor kleine producenten in ontwikkelingslanden. Vanuit die filosofie opende in 2006 haar eerste Nukuhivawinkel in Amsterdam, en afgelopen april kwam daar een filiaal in Utrecht bij. De Nukuhivawinkels, vernoemd naar een van de eilanden in de Polynesische archipel, verkopen Fair Trade en Fair Wear kledingmerken. Fair Wear kleding is afkomstig uit de mainstream productie in ontwikkelingslanden waar Europese afnemers verplicht zijn te vragen om de arbeidsnormen te respecteren.
Met het Nukuhiva-concept wil Dessing aantonen dat kleding die milieubewust en sociaal verantwoord wordt gemaakt, ook hip en trendy kan zijn. Tot de merken die in Nukuhiva worden verkocht, behoren onder meer Edun van Ali Hewson, de vrouw van U2-zanger Bono. Ook zijn vertegenwoordigd het Nederlandse denimmerk Kuyichi, de organische mannenjeans van Intoxica, het Londense Loomstate, de organisch katoenen T-shirtlijn van activiste en voormalig mode-icoon Katharine Hamnett, en Made By, de verbintenis tussen een aantal Nederlandse labels die het Fair Wear principe uitdragen.
Binnen het segment van Nukuhiva geldt dat de prijzen in de categorie ‘midden tot hoog’ liggen. Daarbinnen zit Edun aan de hogere kant, maar er zijn ook wat goedkopere merken.
Dat er een markt is voor de winkels, is te danken aan het feit dat steeds meer mensen verantwoord willen kopen en het Nukuhiva-aanbod van merken waarderen, maar Dessing erkent dat haar naam en het verhaal achter Nukuhiva ook bijdragen aan dat succes.
Het idee voor de winkels is ontstaan naar aanleiding van het door Dessing geschreven boekje 100 Wereldplekken. Haar deel van de inkomsten zou naar een schoolproject in Uganda gaan, maar er bleef nog geld over voor een ander project. Dat werd het Nukuhiva-concept. “Ik heb in diverse Derde Wereld landen met eigen ogen kunnen zien hoe nuttig het werk van Max Havelaar en Fair Trade is en hoe belangrijk het is dat we bewust met onze grondstoffen omgaan. En… weinig mensen weten dat er ook Fair Trade kleding is, dat is de filosofie achter Nukuhiva.”
Passend bij het concept is ook bij de materiaalkeuze voor de inrichting vana haar winkel gelet op duurzaamheid en respect voor de natuur. Zo is de door Staatsbosbeheer geleverde vloer van Nederlands hout met FSC keurmerk.