Word je als man geboren? Of word je tot man gemaakt? 

Over deze variant op de beroemde uitspraak van Simone de Beauvoir over de vrouw gaat de goede getimede tentoonstelling Masculinities: Liberation through Photography in het FotoMuseum in Antwerpen. Wat betekent het om anno 2021 man te zijn?

Hoewel het concept van mannelijkheid door de jaren heen regelmatig veranderde, is in de meeste samenlevingen nog steeds sprake van een mannelijke heerschappij. De laatste vijftig jaar wordt die dominantie, net als de machtsverhoudingen die erop zijn gebaseerd, steeds heftiger ter discussie gesteld. Eerst was er de seksuele revolutie en de homorechtenbeweging, nu wordt het genderdebat grotendeels gekleurd door #MeToo en de lgtqia-emancipatie.

De breed opgezette Masculinities-expositie gaat in op tal van (historische) perspectieven op de man – inclusief dat van de vrouw, de female gaze. De kracht van de presentatie zit in het over elkaar heen buitelen van tegenstrijdigheden – een verademing in een tijd waarin elke zweem van postmoderne relativering met duivelse felheid wordt bestreden. (WS)

Adi Nes, Untitled, uit de serie Soldiers, 1999

Larry Sultan, Fixing the Vacuum, 1991, uit de serie Pictures from Home, 1992
© Estate of Larry Sultan, Casemore Kirkeby

Kiluanji Kia Henda, The Last Journey of the Dictator Mussunda N’zombo Before the Great Extinction (Act I) © Kiluanji Kia Henda en Goodman Gallery

Bodybuilders, gedrukt van een beschadigd negatief met daarop Mahmoud El Dimassy in Saida, 1948 (2011) uit het archief van Studio Shehrazade/Hashem el Madani © Akram Zaatari