Klassieke muziek na het luchtalarm

Hij is de eerste stadscomponist van Tilburg. Anthony Fiumara (Italiaanse vader, Nederlandse moeder) wil zo veel mogelijk mensen uit zijn geboortestad laten kennismaken met hedendaagse klassieke muziek. Iedere eerste maandag van de maand klassieke muziek uit het carillon laten klinken, direct na de luchtalarm-test, is maar een van de vele ideeën.

Terwijl Fiumara de laatste hand legt aan een koele gazpacho, draalt de poes bij de achterdeur om de hitte te trotseren. Een kast vol met muziekboeken bedekt de ene wand van zijn woning in Amsterdam-Oost, partituren de andere wand. De literatuur en overige non-fictie staan een verdieping lager. Lezen doet hij digitaal. Bij het ontbijt, voor het slapen gaan en in alle onbewaakte ogenblikken tussendoor.

BOEKEN_ “Ik lees zowel fictie als non-fictie en altijd een paar boeken tegelijk. Qua literatuur kijk ik net als bij muziek, en met alle kunst eigenlijk, veel naar Amerika. In dat land is sinds de Tweede Wereldoorlog zo veel gebeurd. Zonder het juk van de traditie dat we in Europa hebben. Amerika kent fantastische schrijvers, Philip Roth is er een van. Helaas is hij onlangs overleden, maar zijn oeuvre is zo omvangrijk dat ik er nog een tijd mee verder kan. Ik vind de vroege Charles Bukowski ook heel goed. Zijn taal is rauw, tegelijkertijd leest het alsof hij het zo uit zijn mouw schudt.

Laatst heb ik How Music Gets Free gelezen, over de opkomst van de mp3 en hoe dat de hele muziekwereld omver heeft gegooid. En Hitmaker: wanneer is iets een hit en hoe maak je die? Sapiens van Yuval Noah Harari, ook zo’n boeiend boek. Met zijn volstrekt eigen ideeën over de mensheid, geld, bezit, geschiedenis, laat hij mij echt nadenken. Op dit moment lees ik een biografie over Claude Debussy. Een mooi boek over een interessante componist.”

FILM_ “Ik kijk veel films, dus dat is een moeilijke. Maar Magnolia van Paul Thomas Anderson is toch mijn absolute favoriet. Prachtige verhalen, redelijk sentimenteel ook, over vijf of zes personages waarbij halverwege de film blijkt dat hun levens met elkaar verbonden zijn. Muziek speelt in deze film een grote rol, de soundtrack is van de hand van Aimee Mann. Ik heb gelezen dat haar muziek het uitgangspunt was voor de film. Er is een fantastische scène waarin alle personages het liedje Wise Up zingen, waanzinnig mooi. Bijna een opera. Het is ook de film waarin Tom Cruise zijn beste rol ooit speelt.

Naar het filmhuis ga ik niet zo vaak, de meeste films kijk ik thuis. Ik ben een grootverbruiker van Netflix, met name de series. En soms neem ik een maandabonnement op Amazon waar ik dan de nieuwste aflevering van The Handmaid’s Tale kijk.

Er is de laatste tijd veel goede filmmuziek, ook orkestraal. Muziek voor een film, ja, dat wil ik nog wel eens maken.”

BEELDENDE KUNST_ “Ook in de beeldende kunst ben ik fan van de Amerikanen. Minimalisten als Sol Lewitt en James Turrell. Ik houd voornamelijk van abstracte kunst. Zelf heb ik een werk van Ton van Os, een Rotterdamse kunstenaar, uit zijn serie To Morton Feldman, de componist die zich in zijn muziek weer door de beeldende kunst laat inspireren. Ik ga ook graag naar musea. Mijn favoriete museum is De Pont, in Tilburg, vanwege de collectie en het gebouw. Ik kom daar graag.”

Anthony Fiumara (Tilburg, 1968) is componist van hedendaagse klassieke muziek en hoofddocent compositie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Tot eind 2019 is hij stadscomponist van Tilburg.

DANS_ “Toneel en theater zitten niet zo in mijn systeem, maar moderne dans vind ik wel fascinerend. Als Club Guy & Roni, een Gronings dansgezelschap, in de stad is dan wil ik die wel zien. Ik ga nu samenwerken met Wubkje Kuindersma. Zij is als choreografe verbonden aan het podium Korzo. In oktober duiken we samen met dansers de studio in om dingen uit te proberen.

Het mooie aan mijn vak is dat je met alle kunstdisciplines kunt samenwerken. Ik heb laatst een requiem gecomponeerd op basis van teksten van Désanne van Brederode. Nu met Wubkje voor dans. En ik hoop snel nog eens muziektheater te maken, met designers voor kleding en kunstenaars voor het decor. Als componist ben ik dan met anderen onderdeel van een groter kunstwerk, dat vind ik onbetaalbaar.”

MUZIEK_ “Morton Feldman is mijn favoriet van de oude garde. Hij maakt trage, ademende muziekstukken die zich gedragen als grote objecten in de tijd. Steve Reich en Philip Glass hoor ik ook graag. Componisten bij wie het niet zozeer gaat om de constructie van de muziek maar om de klank. Je wordt als toehoorder opgetild en ondergedompeld in die klank. Dat is waar ik in mijn werk ook naar streef. Ritmisch is hun muziek heel stuwend, dat maakt het ontzettend spannend.

Popmuziek beluister ik ook vaak, afhankelijk van de tijd van het jaar en hoe ik mij voel. Nu in de zomer luister ik veel naar elektronische muziek als Deadmau5, Boards of Canada en Moderat. Heerlijke muziek voor op de fiets.

Een goede mix tussen elektronische muziek en pop/rock is Depeche Mode. Wat een lijst aan enorm goede liedjes hebben zij gemaakt, met elk album een andere klank. In de winter is het dan tijd voor wat hardere muziek, Rage Against The Machine en Nine Inch Nails.”