Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch, en Hans Gubbels, directeur van Cube design museum Kerkrade, schrijven hier een wisselcolumn over design en andere zaken.
De mens en het klimaat. We kunnen er echt niet meer omheen. De invloed van omvang en aard van de mens zijn activiteiten, heeft onmiskenbaar gewonnen van de klimaatverandering die moeder aarde zelf veroorzaakt. We gaan in groten getale de straat op en wijzen onze overheid erop dat er meer gedaan moet worden. Maar terwijl we dat roepen, veranderen wij ons gedrag zelf wel voldoende?
De ontwerper en het klimaat. Het thema van de laatste Dutch Design Week was ‘if not us, then who’. Ontwerpers kunnen belangrijke katalysatoren zijn om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Tegelijkertijd democratiseert wetenschap en vindt zijn weg naar designers resulterend in fantastische projecten die bijdragen aan een betere wereld. Helaas liggen al deze projecten nog altijd niet als product in de winkel terwijl het aanbod van onnodige spullen maar blijft uitbreiden. Moeten ontwerpers eerdergenoemd thema
niet beter waarmaken door niet primair op awards of een podium te sturen, maar door te zorgen dat hun product duurzaam, mooi, bruikbaar en voor eenieder aankoopbaar is?
Het designmuseum en het klimaat. We organiseren momenteel een tentoonstelling over hoe ontwerpers samen met wetenschappers de natuur en het klimaat helpen, beschermen, ruimte geven of als inspiratie gebruiken. Door de meest bijzondere projecten van bekende ontwerpers te tonen creëren we impact, door mensen te laten zien wat voor ons bedacht wordt en inspiratie te geven om eigen gedrag te veranderen. Maar als zorg voor de aarde zo belangrijk is, waarom vliegt het museum dan al die bijzondere projecten vanuit de hele wereld naar Kerkrade? Waarom worden drie verdiepingen van expositiematerialen voorzien om de projecten te kunnen tonen? Waarom vragen we bezoekers hiervoor naar Kerkrade te reizen?
We handelen daarom zo veel mogelijk indachtig het thema. De tentoonstellingsbouw zelf wordt geheel gerealiseerd van grondstoffen uit regionale productieprocessen die na afloop weer teruggebracht worden. De ecologische voetafdruk die wij en bezoekers veroorzaken zullen we door het planten van bomen compenseren. De belangrijkste reden is echter dat we 62 spraakmakende projecten van internationale designers bij elkaar willen laten komen met onze bezoekers in een gezamenlijke, gepassioneerde en hoopvolle zoektocht om, mede in ons eigen belang, beter voor onze aarde te zorgen.
Nature, collaborations in design, van 10 mei 2019 t/m 20 januari 2020 in Cube design museum in Kerkrade
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.