Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch, en Hans Gubbels, directeur van Cube design museum Kerkrade, schrijven hier een wisselcolumn over design en andere zaken.
Tijdens het opruimen voor mijn verhuizing kwam ik het boek DOS voor Dummies uit 1991 tegen. Het was de eerste van een nog immer uitdijende reeks van in het oog springende publicaties. Oorspronkelijk waren de boeken gericht op computers en software maar inmiddels is er bijna geen onderwerp meer waar geen voor Dummies-boek over geschreven is, van scheikunde of seks tot videomarketing of crypto valuta minen. Verkrijgbaar als paperback, pocketbook, e-book en zelfs als kids-versie. Voor nieuwe onderwerpen zoals Je droombaan vinden voor Dummies worden nog auteurs gezocht. Ruim 100 miljoen exemplaren zijn er in die 28 jaar sinds de eerste publicatie verkocht.
Het bijzondere aan deze reeks is dat de boeken niet domoren is gericht zoals je in eerste instantie zou vermoeden, maar juist op slimme mensen. Niet mensen met per definitie veel kennis, maar mensen die toegeven niet alles te weten en openstaan voor nieuwe dingen en iets willen leren. Mensen die zich geestelijk willen verrijken en zo meer zelfredzaam worden in deze snel veranderende en hoogtechnologische samenleving.
Ik denk vaak na over welke verhalen we in ons design museum willen vertellen en voor wie. De traditionele betekenis van design wijst dan in de richting van het tonen van objecten waar esthetiek de boventoon voert. Met name gericht op het losmaken van een persoonlijke emotie zoals ook kunst dat doet en waarbij de bezoeker via verbeelding reflecteert op zichzelf. Een meer in deze tijd passende benadering van design neemt ontwerpen en processen met aantoonbare maatschappelijke relevantie of impact als uitgangspunt. Door deze in het museum te tonen faciliteren we debat en discussie. We doen dat voor bezoekers die willen leren, zelfredzaam willen zijn en verantwoordelijkheid nemen door hun betrokkenheid bij de samenleving als geheel.
We zitten nu in de beginfase van het denkproces over een toekomstige expositie rondom kunstmatige intelligentie. Ter voorbereiding heb ik naast diverse wetenschappelijke naslagwerken ook het boek Kunstmatige intelligentie voor Dummies besteld. Wellicht ook de titel voor deze nieuwe expositie?
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.