“De wereld van voor de oliecrisis komt niet meer terug”, zei premier Joop den Uyl in december 1973. In een tv-toespraak over de door de olieproducerende landen afgekondigde boycot wees hij er ook op dat de wereld zuiniger zou moeten omspringen met fossiele brandstoffen.

Ook na 9/11 zou de wereld zoals we die kenden nooit meer terugkeren. En weer vijftien jaar later – u merkt, ik heb zevenmijlslaarzen aan – werd Donald Trump, gesteund door leugens verspreidende (social) media en Russische hackers, president van de VS.

Nog vóór de Trump-triomf schreef Jarett Kobek een boek met de provocerende titel Ik haat het internet. Een roman, fictie dus, en daardoor niet relevant? Oordeel zelf. In deze ZL vergelijkt Theo Ploeg het boek met eerdere boeken over hoe internet en social media zich in de poriën van ons bestaan hebben genesteld.

Verderop in dit nummer laat Valentijn Byvanck ons weten dat hij, ooit een fervent bioscoopganger, inmiddels “helemaal is verspotified en vernetflixed”. We zijn, kortom, allemaal verzeil dgeraakt in onze eigen informatiebubbel. Ja, óók als je denkt dat je er niet aan mee doet. Zelf zit ik niet op facebook, twitter, snapchat, instagram en whatsapp. Ik gebruik mijn iphone alleen om te fotograferen, berichten te sturen en, toegegeven, om te telefoneren. Ik ben niet geabonneerd op Spotify of Netflix en kijk niet naar Wie is de Mol?, DWDD, Holland’s Got Talent, het acht-uurjournaal en Jinek.

Een echte gedachte zit daar niet achter, ik doe eenvoudigweg liever andere dingen. Ik zit zogezegd in mijn eigen informatiebubbel – en het voelt prima.

Ik houd van (pop)muziek en kijk graag naar Jools Holland. In deze ZL schrijft Leon Verdonschot erover in de poprubriek Pleased to Meet You. Cyrille Offermans las de baksteen genaamd Geschiedenis van de literatuur in Limburg en doet daar in vijf afleveringen verslag van. Alvast en strikvraag vooraf: hoort Turks Fruit tot de Limburgse literatuur?

In de catalogus bij zijn expositie in het GEM las ik dat de Zwitserse fotograaf Werner Bischof in 1946 door Limburg trok. In het kapotgebombardeerde Roermond fotografeerde hij de 16-jarige, aan zijn gezicht gewonde Jo Corbeij. De foto belandde op de cover van het maandblad Du. Over het schrijnende levensverhaal van Corbeij leest u op de spreadpagina’s in dit nummer.

Nóg een strikvraag: bestaan er nog mensen die géén stoel van Charles en Ray Eames in huis hebben? Paul van der Steen ging voor ZL op zoek naar de erfenis van het legendarische Amerikaanse echtpaar en hun invloed op hedendaagse ontwerpers.

Wie weg wil van alle bubbels en trends kan terecht in buitenplaats Kasteel Wijlre, een oase in het Zuid-Limburgse heuvelland waar natuur en cultuur een pact hebben gesloten. In het grote ZL-interview vertelt directeur Brigitte Bloksma, het jongste lid ooit van de Raad voor Cultuur, over haar drijfveren, haar dromen en haar optimisme.

Geniet van deze tweede ZLin ons jubeljaar (2007-2017) en reserveer de Zuiderlucht Culturele Vrijmarkt op zaterdag 18 maart, zie achterpagina, alvast in uw agenda. Tot bubbels!

WIDO SMEETS | hoofdredacteur

w.smeets@zuiderlucht.eu

PS Heeft u ook zo’n Leon de Winter-lijstje gemaakt, met mensen die zeggen dat het best wel eens zou kunnen meevallen met Trump?