Wie leest er nog een tijdschrift?
Lange tijd gold de over Europa uitwaaierende Finse uitgeverij Sanoma als lichtend voorbeeld in de sector. Sinds enkele weken staat twee derde van de Nederlandse Sanoma-tijdschriften te koop, een groot deel ervan gaat waarschijnlijk verdwijnen. Andere uitgevers volgen dat spoor – never waste a good crisis.
Tegelijkertijd komen uit de VS, op velerlei gebied ons voorland, juist weer optimistische geluiden over tijdschriften en hun oplagecijfers. De verwarring wordt nog groter als we kijken naar het succes van De Correspondent, de digitale courant die duidende stukken publiceert die je eigenlijk in week- en maandbladen verwacht. Nog vóór het eerste nummer had deze advertentieloze krant ruim 20.000 betalende ‘leden’. Een maand na lancering waren het er ruim 22.000. Het kán, een groei van tien procent in een krimpende markt.
In dit veld is Zuiderlucht (oplage 13.000) een kleine speler die gebaat is bij een nis om in dit internationale mediageweld overeind te blijven. Die nis verandert voortdurend van omvang, gedaante en verschijningsvorm. Die spanning bepaalt mede de charme van het vak.
Om ZL in deze spannende tijd een stabiele basis te geven, begonnen we dit voorjaar met de campagne WORD 1 VAN DE 1000. Met duizend begunstigers moet ZL de economische crisis en de malaise in de sector kunnen overleven. Inmiddels zijn we de 800 gepasseerd, zie ook de pagina hiernaast. Nog niet het streefgetal, maar zonder die 800 betalende ‘leden’ was dit wellicht de laatste Zuiderlucht geweest. We gaan er dus alles aan doen die 800 blijvend aan ons te verbinden, en het aantal in 2014 verder te laten groeien.
Ook op andere fronten proberen we onze positie te versterken. Het klinkt misschien vreemd in deze tijd van vallende bladen, maar we willen in 2014 – tegen de keer in – juist groeien. Door ons nog breder te manifesteren, en met enkele veelbelovende projecten nieuwe publieksgroepen te bereiken. Begin volgend jaar berichten we u daarover.
Terug naar de inhoud. Dit decembernummer bevat gewoontegetrouw veel interviews, gelardeerd met vaste rubrieken en persoonlijke terugblikken op 2013. We portretteren Stijn Coninx, sociaal bewogen regisseur van de feelgood movie Marina, Jackie Smeets, bevlogen voorvechter van het creatieve platteland, Rob Hornstra, die alvast de andere kant van Sotsji 2014 fotografeerde, Stromae, de naar het Franse chanson neigende Brusselse rapper, Raymond Crutzen, tot schoenmaker omgeschoolde LSO-muzikant en Trudy Coenen, stoere lerares in het vmbo. Plus: Huub Smeets en Guido Wevers, de boegbeelden van VIA2018 die tevergeefs probeerden Maastricht naar de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te loodsen.
Als gezegd: dit nummer werd mede mogelijk gemaakt door ruim 800 ZL-begunstigers.