Klassiek zangeres Nienke Nasserian legt kleurrijke wortels bloot in haar eigenzinnige opera Mtoto. ‘Ook het hart van mijn vader klopte voor de muziek. Bij de Masai is muziek een manier van leven.’ door Mark van de Voort

Wie Nienke Nasserian ooit ziet optreden zal dat niet licht vergeten. Een charismatische jonge vrouw die haar klassieke zangkunsten koppelt aan grensoverschrijdend theater en een bijzondere levensgeschiedenis. De mezzosopraan Nienke Nasserian (1993) is kind van een Nederlandse moeder en een Tanzaniaanse Masai-vader. Een rijke culturele achtergrond die ze laat terugkomen in een ontwapenend theatraal drieluik.

Nienke Nasserian zingt, vertelt en neemt haar publiek mee langs de kleurrijke hoofdpaden van haar leven. In haar eerste voorstelling Masai vertelt ze over haar bijzondere vader, en in het vervolg Mzungu (Witte) vormt haar Venlose moeder het leidmotief. Dit najaar wordt haar trilogie afgerond met Mtoto, oftewel kind. Een modern operawaagstuk waarin ze storytelling, klassieke zang en voor het eerst elektronische muziek samen laat komen. Voor Mtoto wroet ze in haar eigen binnenwereld met muziek als trouwe begeleider.

Aan de telefoon vanuit haar vakantieadres in Alicante vertelt Nienke Nasserian honderduit over haar nieuwste voorstelling die in première gaat tijdens Festival Musica Sacra in Maastricht. “Ik neem mezelf onder de loep. Daarbij zoek ik naar de inspiratiebronnen die mijn zwarte identiteit voeden. Van de liederen van Nina Simone en Miriam Makeba tot mijn Tanzaniaanse wortels. Er klinkt een gemis, een verlangen in door. De voorstelling voelt ook rauwer aan. Zo maak ik voor het eerst gebruik van live elektronica. Met mijn verhalen en via de muziek kleur ik mijn innerlijke belevingswereld in.”

‘Waar ben ik hemelsnaam aan begonnen’, vroeg ik me vaak af.

Componiste Evelien van den Broek schrijft een gloednieuwe elektronische soundscape voor Mtoto. “Ik moet voor het eerst werken met een zogenaamd looping systeem dat mijn stem manipuleert. Behoorlijk lastig voor mij. ‘Waar ben ik hemelsnaam aan begonnen’, vroeg ik me vaak af. Hier in Alicante heb ik flink kunnen oefenen. Via WhatsApp hou ik Evelien op de hoogte van de vorderingen.”

Ze is sowieso zeer te spreken over alle hulp die ze heeft gekregen van VIA ZUID, de Limburgse organisatie die jonge, talentvolle makers met raad en daad bijstaat. “Ze maken me wegwijs door subsidieland en hebben een uitgebreid netwerk. Zo hebben ze me in contact gebracht met productiehuis Intro in Situ en via via ook met componiste Evelien van den Broek.”

Ontmoeting op een vliegveld

Voor Nienke Nasserian is Mtoto een louterend slotakte waarin ze zichzelf een spiegel voorhoudt. In haar eerdere voorstellingen Masai en Mzungu kijkt ze met veel liefde terug op alles wat haar ouders haar hebben meegegeven. “Mijn moeder en vader hebben elkaar ontmoet op een vliegveld in Tanzania. Mijn moeder werkte daar als arts en haar ouders kwamen op bezoek. Al wachtend op vertraagde vluchten, kwamen ze elkaar tegen. Een filmische start van een relatie.” Ook de passie voor muziek kreeg ze van hen. “Mijn moeder en opa waren muzikaal actief. Ik zelf zong al vroeg in een kinderkoor en speelde daarnaast klarinet. Ook het hart van mijn vader klopte voor de muziek. Bij de Masai is muziek een manier van leven.” Van haar in 2017 overleden vader kreeg ze de voornaam Nasserian.

Muziek bleek ook de roeping van de jonge Nienke. Uiteindelijk koos ze op aanwijzen van een muziekdocent voor klassieke zang. Ze volgde lessen in Maastricht en bekwaamde zich in klassiek muziektheater aan het Fontys-conservatorium in Tilburg. Naast haar werk als solozangeres kan ze haar creatieve ei kwijt in de eigen voorstellingen.

‘Deze rituele teksten van de Masai zijn door mijn vader opgetekend. Ze bleken perfect om op muziek te zetten.’

Haar wortels zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor Mzungu gebruikte Nienke Nasserian zogenaamde Masai blessings als tekst voor nieuw gecomponeerde liederen. Muziek die werd geschreven door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. “Deze rituele teksten van de Masai zijn door mijn vader opgetekend. Ze bleken perfect om op muziek te zetten. Natuurwijsheden die als leidraad dienen voor het leven.

Haar vastberaden werkhouding en positieve uitstraling worden ook opgepikt door de grotere operagezelschappen. Ondanks de coronacrisis staat haar in het najaar nog een mooie klus te wachten. In de kindervoorstelling Goud! van Opera Zuid en De Nationale Opera mag ze de zangsolo vertolken. Een succesopera van Leonard Evers waarin een zangeres en een slagwerker de wondere wereld van een tovervis bezingen. “Supermooi dat ik hiermee aan de slag kan.”

Mtoto van Nienke Nasserian is wegens de situatie rondom de COVID-19 crisis afgelast. viazuid.com / musicasacramaastricht