Ze was de oudste thuis, maar geenszins een conformist. Ze was onconventioneel, ongebonden, stoer en elegant. Ze hield van muziek, architectuur en vooral van kunst. Ze reisde veel, vaak samen met haar broer, in haar eigen auto.

We hebben het over Anna Boch (1848-1936), telg uit de vermogende familie Boch, verwant aan het keramiekbedrijf Villeroy & Boch. Misschien was haar band met broer Eugène noodzaak, om veilig en zonder hoon te kunnen reizen, maar je leest in hun brieven hoe dol ze waren op elkaar, en elkaar stimuleerden om veel te zien en steeds beter werk te maken. Ze werd een bekend kunstenares, verzamelaar en mecenas.

In een tijd waarin meisjes niet naar academies mochten, zat er voor Anna Boch niets anders op dan privélessen te nemen. Was ze klaar met een aangeleerde techniek of vond ze de stijl van een kunstenaar-leraar niet vernieuwend genoeg, dan koos ze een ander.

Anna Boch, Chaumiere en Flandre (ca. 1891). foto Hadiye Cangokce

Het aankopen van kunstwerken hielp ook; ze hingen of stonden naast haar ezel, voor onderzoek en inspiratie. Nu hangt haar werk In Mu.Zee in Oostende, en dwaal je van grote impressionistische landschappen in klassieke lijsten naar eenvoudige houten paneeltjes, steeds met evenveel kleur en lichteffecten geschilderd. De kleur paars is leidend en goed te zien in haar geschilderde slagschaduwen. Als je het eenmaal opmerkt, kun je er niet meer omheen, en begrijp je waarom ze tot de luministen wordt gerekend, een Vlaamse ‘school’ van post-impressionistische landschapsschilders.  

Naast haar eigen werk hangen in Mu.Zee doeken uit haar privéverzameling, van onder anderen Ensor, Gauguin, Van Rysselberghe en Signac. En van Vincent van Gogh. Het ijzersterke portret dat Van Gogh schilderde van haar broer Eugène hangt solitair te pronken; fijn dat Musée d’Orsay het in bruikleen heeft gegeven. En ja, jammer dat ‘dat andere werk van Van Gogh’, La Vigne Rouge, niet te zien is. Het enige schilderij dat hij tijdens zijn leven heeft verkocht, aan, jawel, Anna Boch, hangt in Moskou en zal in het Westen voorlopig niet te zien zijn.

Dat Anna Boch, een impressionistische reis in het toch wat grauwe en onhandige Mu.zee- gebouw een frisse en heldere expositie is geworden heeft alles te maken met de kwaliteit van de werken en het straffe levensverhaal van een vrouw die heel andere dingen in haar leven had kunnen doen, maar ervoor koos om zich met hart en ziel over te geven aan de kunsten. 

Anna Boch, een impressionistische reis. T/m 05/11 in Mu.ZEE in Oostende. muzee.be