Een tegel met ingebakken principes
Eind jaren tachtig kwamen de Italianen. Ter versterking van hun mondiale expansiedrift op de tegelmarkt namen ze de Maastrichtse tegelproducent Mosa over om de productie flink op te kunnen voeren. Gaandeweg verloor het trotse Mosa zeggenschap over productontwikkeling en vormgeving en werd gereduceerd tot een ordinaire producent van doorsnee tegels voor de grootst mogelijke afzetmarkt.
Het huwelijk strandde op dominantie van de Italiaanse partner en Mosa raakte in zwaar weer. Na een lange reeks kwakkelzomers nam een groep investeerders het bedrijf over en maakte er weer een Nederlands bedrijf van dat zo snel mogelijk de glorie van weleer moest uitstralen. Dus betekende: terug naar de sobere, functionele bijna minimalistische Noord-Europese stijl. Geen Italiaanse drukte, geen glanzende tegels maar vooral matte, kwalitatief hoogstaande producten in milde tinten.
Royal Mosa werd een kleine nichespeler op een grote markt. “Zo kunnen we ons beter onderscheiden en flexibel zijn. We kiezen voor een breed assortiment in kleine series”, verduidelijkt marketing directeur Guy Geuskens. Duurzaamheid is kennelijk een marketingconcept dat daarbij past, maar daar doe je Mosa te kort mee, vindt Geuskens. “We vatten het principe van duurzaamheid hoog op. We hebben miljoenen geïnvesteerd in het nemen van maatregelen om energie te besparen, de uitstoot van CO2 en fijnstof terug te brengen, natuurlijke grondstoffen te gebruiken en een lange levensduur van onze producten na te streven. We hebben de ambitie de kringloop van onze producten en processen van cradle to cradle zo duurzaam mogelijk te maken. Natuurlijk is Mosa een commercieel bedrijf en geloven we ook dat we zo een stevige concurrentiepositie ontwikkelen. Maar duurzaamheid is ook een ideëel motief; het geloof van het management.”
Local to local is ook al zo’n begrip waar het management van Royal Mosa voor staat. Mosa kiest er principieel voor om dicht bij de belangrijkste afzetmarkt, namelijk de Nederlandse, te produceren met zoveel mogelijk locale, natuurlijke grondstoffen. Opmerkelijk is dat de vraag naar milieuvriendelijke duurzame producten niet zo zeer van de consument komt als wel van de overheid en architecten.
Kost het veel moeite om met de werkvloer de geldigheid van al die principes te communiceren? Geuskens: “Er is een prijsvraag voor duurzaamheidideeën gelanceerd. We hebben inmiddels zestien werkgroepen die zich allemaal buigen over de ingediende plannen. Denk aan hele simpele toepassingen om spaarzaam om te gaan met licht of water of het recyclingvermogen van producten te verhogen.”
Met als resultaat de ecotegel die Mosa introduceerde Mosa, een eerste generatie tegel met ingebakken principes.
Met Mosa-tegels ingericht Hummelhofbad in Linz, Oostenrijk. foto Mosa