ZL-lezeres en cultuurliefhebster Elise Oosterbaan trekt er vaak op uit. Zij houdt van afwisseling, met een voorliefde voor architectuur en industrieel erfgoed. In haar pre-pensioenleven was zij cultureel antropoloog en werkte ze in de communicatie. Haar huidige thuisbasis is Maastricht, eerder woonde ze in Venray, Amsterdam, Nijmegen en Heerlen. In ZL Podium vertelt Elise elke maand over haar culturele ontdekkingen.
aflevering 2
Luik
Aan de noordkant van Luik rijst in de wijk Droixhe een op Le Corbusier geïnspireerd flatgebouw. Tot 1930 was deze buurt nog landelijk gebied en 1930 vond hier de grote Exposition Internationale de Liège plaats. In de vijftiger jaren werden in Droixhe de eerste moderne flats van Luik gebouwd.
De stad ademt nog steeds de sfeer van een oude industriemetropool, vanuit hier bereikte in de 19e eeuw de industrialisatie Nederland. In de afgelopen jaren heeft de stad enkele nieuwe gebouwen erbij gekregen en werd bijvoorbeeld dit museum, La Boverie, mooi opgeknapt.
In het weekend wordt het park rondom het museum altijd bevolkt door gezinnen met kinderen. In 1905 was het park een belangrijke locatie van de Wereldtentoonstelling.
Steeds meer steden hebben hun ‘murals’, muurschilderingen. In Luik kom ik ze bijvoorbeeld tegen in de Rue des Aveugles en op de Mont St. Martin.
Aan het plein Saint-Barthélemy staat een beeldengroep van Mady Andrien. Les Principautaires verbeeldt de dansende Luikse bevolking en haar bisschoppen die het schouwspel gadeslaan. Het kunstwerk is van staal en verwijst zo ook naar de lange geschiedenis van de staalindustrie in de Cité Ardente (vurige stad), zoals Luik ook genoemd wordt.
Aan het plein ligt ook het Grand Curtius museum. Momenteel is er een expositie van de Grieks-Belgische kunstenaar Costa Lefkochir (*1952 Kreta) uit Luik te zien. Het werk van Lefkochir doet denken aan de Spaanse kunstenaar Antoni Tàpies.
Aan het Cour St.-Antoine zie je hoe oud en (post)modern samengaan. Hier was de Luikse architect Charles Vandenhove (Teuven, 1929) in de jaren zeventig en tachtig actief met verbouwingen en nieuwbouw in structuren uit de 17e en 18e eeuw. Vandenhove was ook actief in Maastricht (Charles Voscour, Kanunnikencour) en in Den Bosch (Paleis van Justitie).
Tenslotte een tip: vergeet niet om ook eens de doodlopende stegen aan de straat Hors Château in te lopen, bijvoorbeeld de ‘impasses de la Vignette’.
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.