ZL-lezeres en cultuurliefhebster Elise Oosterbaan trekt er vaak op uit. Zij houdt van afwisseling, met een voorliefde voor architectuur en industrieel erfgoed. In haar pre-pensioenleven was zij cultureel antropoloog en werkte ze in de communicatie. Haar huidige thuisbasis is Maastricht, eerder woonde ze in Venray, Amsterdam, Nijmegen en Heerlen. In ZL Podium vertelt Elise elke maand over haar culturele ontdekkingen.

aflevering 5

Brussel

Brussel, divers tot en met! Het Brussels gewest is veeltalig en multicultureel, met 1.200.000 inwoners waarvan meer dan de helft mensen zijn met niet-Belgische roots zijn. De stad kent ook diverse architectuurstijlen, naast én door elkaar, van Art Nouveau tot topmodern.

De ontdekkingstour begint in de Marollen bij het Vossenplein en de Hellemanswijk. De Hellemanswijk, met zes parallelle straten met namen van oude beroepen, werd vanaf 1912 gebouwd door architect Hellemans.

Vind je in de Marollen nog de typische Brusselse sfeer waarover Liesbeth List zong in Brussel was toen nog een bruisende stad, cover van Bruxelles van Brel? Om de hoek, op het Vossenplein wordt dagelijks een grote rommelmarkt gehouden.

Sinds begin 20e eeuw fleurt Art Nouveau de straten van Brussel op, zoals in de wijk Sint Gillis, ten zuiden van het centrum. Hier ligt ook het Horta Museum, gewijd aan een van de bekendste Belgische Art Nouveau architecten Victor Horta.

In het noordelijker gelegen Schaarbeek nodigt het Josaphat park uit voor een wandeling. Niet ver van hier ligt een ander ontwerp van Victor Horta, het Autrique huis, dat ook te bezichtigen is.

Uniek in Brussel zijn de Serres van Laken, een Belle Époque gebouwencomplex uit glas en staal. De plantenweelde in de serres is jaarlijks van medio april tot begin mei open voor publiek.

Als je langer in Brussel bent is het de moeite waard om een voorstelling in het Schaarbeekse theater Les Halles bij te wonen. De architectuur laat het al vermoeden, vroeger diende dit gebouw als markthal.

Aan surrealistische en humoristische straatkunst is in Brussel geen gebrek. Brussel was de bakermat van het surrealisme, René Magritte liet er zijn sporen na. De Vaartkapoen zoals deze bronzen sculptuur vanTom Frantzen op de Sainctelette Square heet, is een knipoog naar striptekenaar Hergé.

De voormalige arbeidersbuurt Molenbeek ligt hier om de hoek. Het is nu een diverse levendige wijk met hoge flats en lage oude huizen deels nog uit eind 19e eeuw, bewoond door jonge allochtonen, oude Brusselaars en Vlamingen in lofts. De vuurtoren van The disc-o-phare toont het internationale symbool voor veiligheid en een baken voor de buurt.

Het kanaal Charleroi-Brussel is een mooie plek voor een afsluitende wandeling.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.