ZL-lezeres en cultuurliefhebster Elise Oosterbaan trekt er vaak op uit. Zij houdt van afwisseling, met een voorliefde voor architectuur en industrieel erfgoed. In haar pre-pensioenleven was zij cultureel antropoloog en werkte ze in de communicatie. Haar huidige thuisbasis is Maastricht, eerder woonde ze in Venray, Amsterdam, Nijmegen en Heerlen. In ZL Podium vertelt Elise elke maand over haar culturele ontdekkingen.
aflevering 6
Frankfurt
Typische associaties bij Frankfurt zijn: financieel centrum van Europa en veel hoogbouw. Of misschien associeer je Frankfurt wel met het omstreden theaterstuk Der Müll, die Stadt und der Tod (1975) van regisseur Rainer Werner Fassbinder dat hier speelt? Maar deze stad is veel meer dan stad van pecunia, Frankfurt heeft een lange culturele geschiedenis en is geboortestad van bijvoorbeeld J.W. Goethe en Anne Frank.
Voor de Tweede Wereldoorlog had Frankfurt een oud centrum, bombardementen van 1943 legden de prachtige middeleeuwse binnenstad in as. Ook van het stadhuis Römer stond alleen nog de gevel. Op loopafstand van het stadhuis Römer ligt trouwens een joodse begraafplaats, een van de oudste in Europa, de eerste grafstenen dateren van 1272.
Wat spreekt me aan deze stad zo aan? De ruimte, het licht vanwege de ligging aan de Main, de bruggen, de open en vriendelijke sfeer, en veel cultuur.
De stad nodigt uit om eindeloos te wandelen langs de Mainoevers waar het een komen en gaan is van wandelaars, fietsers, joggers. De stad telt nu zo’n 700.000 inwoners en is de Duitse stad met het hoogst aandeel bewoners met buitenlandse roots, van arm tot rijk. Toch bleef de AfD tot nu toe redelijk marginaal in de meeste wijken van Frankfurt, met acht zetels van de 97 in de gemeenteraad.
Bijzonder is hier de Museumsufer met een weelde aan musea, van het beroemde Städel Museum met zeven eeuwen kunst tot een architectuurmuseum en een filmmuseum. Qua architectuur springt het Liebighaus er uit,
een gebouw uit de Gründerzeit van eind negentiende eeuw.
Specialiteit hier is de verzameling beeldhouwwerken én een caféterras in een binnenhof. Aan de andere zijde van de Main ligt nog een aantal musea zoals de Schirn Kunsthalle met wisselexposities hedendaagse kunst en ook het Joods Museum.
Voor architectuur- liefhebbers: het Nieuwe Bouwen vierde in Frankfurt hoogtij. Ernst May, architect en stadsplanoloog, was hier de bezielende kracht achter het Nieuwe Bouwen. In Römerstadt, een buurt ver buiten het centrum, bezichtig ik een ingerichte woning in de stijl van toen.
Voor de jaren twintig van de vorige eeuw was deze open lichte buurt een verademing. De Frankfurter Küche van toen is een begrip geworden,
de eerste inbouwkeukens naar een concept van Margarete Schütte-Lihotzky.
Een groen kleinood is de Palmengarten in Westend die al in 1871 opende. Een andere cultuurplek is het Literaturhaus met lezingen van bekende auteurs. Of bezoek de overdekte Kleinmarkhalle aan de Hasengasse, een kleurrijke markthal met delicatessen uit alle windstreken. Het lichtgroen getinte gebouw stamt nog uit de 50-er jaren. Op het plein Konstablerwache wordt een grote geanimeerde boerenmarkt met producten uit de regio gehouden.
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.