“Krijgt u ook zo’n energie van al die kleuren, meneer? Unglaublich, nicht?
Der Herr Professor die dit bedacht heeft, hoe heet ie ook alweer? O ja, Eliasson, Herr Professor Eliasson, die komt toch uit IJsland? Hij niet, maar zijn ouders? O… Toch kun je dat zien, hé, met al die stoom hier in het museum. Net als met die geisers, toch? Een geluk voor ons dat er hier geen as bij zit, hé… (lacht)
Was u al boven, bij Frida Kahlo? Moet u echt doen, meneer. Kijk, daar komt weer nieuwe stoom, wat een kleuren! Fabelhaft nicht… Die Frida Kahlo is jong gestorven, 47 werd ze, ze was geboren met een open rug, wist u dat? Veel van haar schilderijen heeft ze op haar ziekbed geschilderd. Die pijn, die voel je als je naar die schilderijen kijkt. Ja, ze leefde in Mexico. Daar was toch ook iets met die communist, hoe heet ie ook alweer, die met Stalin… Inderdaad, Trotski. Ze was bevriend met Trotski. Ze was zelf namelijk ook communist, wist u dat? Trotski is toen vermoord, daar in Mexico, in opdracht van Stalin. Men zegt dat de man van Frida Kahlo daar iets mee te maken had, maar dat geloof ik niet. Gelooft u dat? Diego Rivera heette hij. Ook een kunstenaar, hij maakte vooral muurschilderingen. Maar daar zijn er nog weinig van over.
Of ik al bij de buren was, bij de Topografie des Terrors? Bedoelt u dat nieuwe grijze gebouw hiernaast? Nein, das mag ich nicht. Immer den Krieg. Ik ben van na de oorlog, ik ben toch niet schuld aan wat er toen is gebeurd? Nog steeds betalen we aan Israel, en toch beginnen de joden steeds weer over de Holocaust. Wat ze zelf doen met de Palestijnen, meneer, dat is toch net zo erg. Und die Ammis, damals in Vietnam, daar zijn veel meer doden gevallen dan hier. Ze hebben nooit een dollar betaald, ze hebben niet eens excuses gemaakt. Terwijl in Vietnam nog steeds mismaakte kinderen worden geboren, wist u dat?
Wat zegt u? Dat de Topografie des Terrors niet over slachtoffers gaat, maar daders? Over de SS en de Gestapo? O… Hitler was trouwens geen Duitsewr, maar een Oostenrijker, wist u dat? Daar hoor je niemand meer over, dat Hitler geen Duitser was.
Heeft u hier hierboven trouwens de expositie over Aga Khan gezien? Nee? U komt alleen voor professor Eliasson? O… Het is anders erg indrukwekkend, meneer, al die oude islamitische geschriften. Er was een gedicht van 50.000 verzen, ze gingen allemaal over Iran. 50.000! De dichter wilde met zijn poëzie een zaad achterlaten voor de generaties die na hem zouden komen. Veertig jaar heeft hij eraan geschreven. Da’s lang hoor, veertig jaar, om één zaadje achter te laten… (lacht)
De geschiedenis, die is altijd interessant. Weet u dat Berlijn 400 musea heeft? Veel wat erin staat, is gestolen, die Sachen gehören hier nicht. Die hebben we ooit meegenomen, maar nooit meer teruggegeven. Dat gebeurt tegenwoordig niet veel meer, hé, iets teruggeven. O, daar komt weer nieuwe stoom, wat een kleuren! Fabelhaft nicht…”

Olafur Eliasson, Innen Stadt Aussen. Van 28/4 t/m 9/8, Martin Gropius Bau, Berlin.