Mural moet wijken
De bewoners van het wooncomplex Kedentsche Hoek in Tilburg omdat de muurschildering, een van de grootste in de stad, op last van de architect moet verdwijnen. De schildering, geïnspireerd door het textielverleden van de stad, is van kunstenaar Collin van der Sluijs; het complex is een ontwerp van architect Wiel Arets; beiden komen uit Maastricht. Arets was niet gekend in het maken van de mural, hij beroept zich op het auteursrecht. Van der Sluijs hoeft niet te wanhopen, hij krijgt waarschijnlijk een vervangende opdracht.
Onvergetelijk moedig
De uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Astrid Roemer gaat niet door. De Taalunie heeft het feessie afgeblazen nadat de Surinaamse schrijfster op Facebook had laten weten de wegens 15-voudige moord veroordeelde oud-president Desi Bouters geen moordenaar te willen noemen. Hij zou juist ‘onvergetelijk moedig’ zijn en een standbeeld verdienen ‘voor het op gang krijgen van het dekolonisatieproces’. Roemer noemt de afgelasting op Facebook ‘een pak van mijn hart’. Ze is blij ‘dat die ellende niet meer in het verschiet ligt.’
Carry van Bruggen
Na de revival in de jaren tachtig lijkt schrijfster Carry van Bruggen (1881-1932) op weg naar een nieuwe herwaardering. In de legendarische, vorig jaar hernomen Salamander-reeks brengt uitgeverij Querido nu de roman Een coquette vrouw op de markt. In die reeks verscheen afgelopen jaar ook al Eva, een sleutelwerk uit haar oeuvre. Een ander bekend werk is Prometheus, een studie over de ontwikkeling van het individualisme in de literatuur. Van Bruggen was een zus van schrijver/politicus Jacob Israël de Haan.